Investitii in 2012
Topul de recomandari pentru investitii comerciale, pentru anul 2012 a fost facut public de catre Goldman Sachs. Institutia recomanda mutarea afacerilor de pe pietele americane si europene din cauza economiei stagnante si a dezintegrarii sectorului privat. Alti specialisti recomanda mutarea afacerilor in Bulgaria, care ‘risca’ sa devina un alt paradis fiscal european!
Analistii estimeaza ca PIB-ul global va creste cu doar 3,2% in 2012, fata de previziunile anterioare care aratau un avans de 3,4%. Cu toate acestea, ingrijorarile privind situatia din Europa s-au indreptat catre evolutia cursului valutar, transmite Business Insider.
1. Obligatiuni corporative
Una dintre recomandari este cumpararea de obligatiuni corporative de mare randament pe termen scurt.
Specialistii Goldman Sachs au spus ca se asteptam ca acest tip de comert sa beneficieze de urmatoarele considerente:
– Societatile non-comerciale nu s-au reabilitat in fata investitorilor la nivelul la care se aflau inaintea crizei financiare;
– Inasprirea conditiilor de creditare in Europa;
– Presiuni enorme asupra bugetelor fiscale
2. Obligatiuni germane la un randament pe 10 ani
Pe termen lung, presiunile de finantare si de deteriorare a perspectivelor economice vor actiona ca un „mecanism de impingere”, ceea ce duce la un acord privind o integrare fiscala „mai profunda” in zona euro, eventual in etape. Acesta implica reguli bugetare sustinute de sanctiuni eficiente.
3. Francul ramane atractiv
Cu fluctuatiile activelor riscante care afecteaza piata Forex este dificil sa gasesti o moneda care sa iti ofere o balanta intre investitii si asteptari. Banca Nationala a Elvetiei este in prezent angajata sa mentina la un nivel acceptatabil cursul franc-euro. Prin urmare, investitia in franci poate aduce satisfactii, pe termen lung.
4. Actiunile canadiene sunt bune
In ceea ce priveste actiunile, se recomanda achizitiile din Canada.
Ne place acest comert datorita: preturilor la energie si marfuri. Piata de capital din Canada ar trebui sa fie un beneficiar clar al ofertelor sale pentru energie”, spun cei de la Goldman.
5. Yenul poate aduce satisfactii investitorilor
Marile excedente de cont curent si acumularea de rezerve excesive FX sunt o caracteristica importanta a dezechilibrelor la nivel mondial care persista in special in Asia. Un numar de tari inregistreaza surplusuri mari in asociere cu rate de schimb puternic gestionate si supuse presiunilor inflationiste. Monedele din aceste tari raman candidati puternici pentru aprecierea nominala suplimentara. „Yen-ul este un exemplu tipic”.
6. Pretul petrolului ar putea creste
Deoarece riscul din criza datoriilor europene s-a intensificat, a fost trasa in jos si piata petrolului. In incercarea de a evita o noua recesiune economica, piata petrolului continua sa stabileasca preturi prea mici, ceea ce duce la stocurile de petrol sa ajunga la niveluri exceptional de reduse pentru perioada din an. Totusi, pe masura ce resursele devin mai putine, titeiul ar putea redeveni o investitie strategica.