Antreprenor sau Întreprinzător?

Întreprinzător vs antreprenor

Antreprenor sau Întreprinzător?

ANTREPRENOR SAU ÎNTREPRINZĂTOR?

Circulă online și la TV un cuvânt care creează o problema tehnică și de imagine foarte importantă dacă țineți la acuratețe și la limba română!

Apreciez efortul unor instructori și consultanți în afaceri, dar avem o problemă cu grupul țintă căruia aceștia se adresează!

Domnilor, nu mi-o luați în nume de rău, nu vă reproșez nimic privind profesionalismul dumneavoastră în domeniile în căre activați și aveți expertiză, însă țin foarte mult la limba noastră românească și așa agresată de (ne)ologisme împrumutate, de multe ori nejustificat, din limba tehnică engleză!

ANTREPRENOR ≠ ÎNTREPRINZĂTOR!

Eroarea vine de la traducerea greșită din limba engleză a cuvântului „Entrepreneur”, care seamănă (dar nu răsare, nicidecum!) cu „Antreprenor”! Entrepreneur, tradus corect în limba română (nu de către Google translate!) înseamnă Întreprinzător!

Am consultat două ediții ale DEX-ului, pe care le am în bibliotecă, 1978 și 1998, precum și DEX Online. În nici un dicționar român serios, Antreprenor nu înseamnă Întreprinzător, ci CONSTRUCTOR, sau manager în construcții, un fel de șef de șantier care are în subordine și conduce o antrepriză!

Sub nici o formă ÎNTREPRINZĂTOR! Diferența este evidentă și colosală!

Știu, online și la TV circulă acest cuvânt total greșit utilizat! A fost preluat de mulți, unii neatenți, alții ignoranți, sau chiar analfabeți.

La mulți sigur este neatenție și dacă, până acum nu ați verificat, din acest moment trebuie să verificați și să modificați toată oferta publicată online sau oriunde aievea! Altfel, ceea ce faceți dumneavoastră nu corespunde deloc cu ceea ce spuneți în clasele și cursurile online sau off-line pe care le țineți. Este o eroare catastrofală și, dacă veți continua, veți preda elevilor și studenților lecția despre afaceri într-un mod neadecvat și total eronat.

Sper că veți ține cont de atenționarea mea și veți corecta eroarea, dacă vă aflați în aceasta. Cei ce nu o vor face, fiind acum în cunoștință de cauză, din acest moment se vor afla automat în categoria analfabeților, și nu e de dorit să fie așa. Avem destui analfabeți funcționali în politică și în mass-media, nu ne mai trebuie și în afaceri!

Vă doresc mult succes și sănătate!

Cu respect, TMM

Referințe:

Antreprenor = Persoană care conduce o antrepriză: https://dexonline.ro/definitie/antreprenor

Întreprinzător =  Persoană fizică autorizată sau persoană juridică având sarcina înființării, gestionării, organizării și conducerii unei afaceri, la care participă cu capitalul său și (sau) cu capital atras: https://dexonline.ro/definitie/%C3%AEntreprinz%C4%83tor

Facebook: https://www.facebook.com/577473834/posts/pfbid02qhATqnVDk9pHZJEBWKaktrQ2N4Q2sGYFrEg5MhKoqcXJxJHVbrAJrhTdNUTHxUe2l/?app=fbl

Back To Top