Pentru 2 kg. de faina ai nevoie de: 8…10 oua 500gr. zahar 1litru lapte 250ml ulei 100gr.unt 2 linguriţe sare o sticluţă rom,sau alte mirodenii drojdie de mărimea a 3 nuci mari 2 ouă ptr.uns cozonacii deasupra. Pentru umplutura ai nevoie de 400gr. zahăr 1,5kg. Miez de nucă sau rahat Se poate folosi si miez […]
Tarta cu visine
4 ouă 20 linguri zahăr 20 linguri făină 20 lingurilapte 10-12 linguri ulei 1 praf de copt vişine fără sâmburi Se face coca, ca la pandişpan. Se pune în tava unsă jumătate din compoziţie. Se pun vişinele. Se pune restul de compoziţie, apoi iar vişine. Se dă la cuptor la foc mic până se coace. […]
Prajitura lenesului
1 cană zahăr 1 cană griş 1 cană făină 2 kg mere – tocate la aparat un vârf de cuţit de amoniac saubicarbonat Seamestecă toate trei cantităţile. Se pune în tava bine unsă jumătate de compoziţie. Se acoperă cu mere apoi se pune cealaltă jumătate din compoziţie. Se lasă 15’ ca să pătrundă zeama de […]
Prajitura cu mere
7 linguri ulei 250 gr margarină drojdie cât o nucă făină cât cuprinde 11 linguri de apă 4 kg mere a) Se face aluatdin cele 7 linguri de ulei, drojdia şi făina şi se împarte în 2 părţi. b) Separat se freacă margarina cu 4 linguri de făină care se face ca o cremă. Se […]
Serbet
½ zahăr 1,5 linguri oţet ½ litri apă (zeamă de fructe) Se pune la fiert ½ kg zahăr cu ½ l apă şi 1,5 linguri oţet. Se fierb toate până când, luat între degete, se întinde fir de ~ 2 cm. Se dă deoparte, se stropeşte cu o cantitate mică de apă rece. Se răceşte […]
Crema pentru fursecuri
½ rahat 1 pachet unt o lămâie Se dă rahatul prin maşina de tocat, se freacă apoi cu untul până se omogenizează bine. Se pune între fursecuri. Pe deasupra se fac forme cu furculiţa înmuiată în ciocolată topită în abur de apă, sau cu şerbet.
Tort de fructe
200 gr unt 1 kg mere 200 gr zahăr + 200 gr pt blat 6 ouă frişcă Merele se taie în 8. Nu se folosesc mijloculşi coaja. În 200 gr zahăr făcut caramel se pun 200 gr unt; când s-a topit se pun merele. Se ţine la cuptor 15’. Se face aluatdin 6 ouă (ca […]
Cozonac romanesc
Pt. 2 kg de făină: 8 – 10 ouă ½ kg zahăr 1 kg lapte ¼ ulei 100 gr unt sau margarină 2 linguriţe sare drojdie, arome Se face mai întâi plămădeala cu puţin lapte, făină şi drojdie. Separat: Se separă ouăle. Albuşurile se păstrează pt umplutură iar gălbenuşurile se freacă cu sarea. Zahărul se […]
Cornulete americane
4 Cupe făină 1 cupă unt 1 cupă margarină ½ cupă lapte 1 pacheţel drojdie ½ lingură zahăr ½ linguriţă sare 2 linguriţe vanilie 4 gălbenuşuri ouă (albuşurile se folosesc pt umplutură) Se freacă drojdia cu zahărul şi laptele călduţ. Se pun untul, margarina, făina, gălbenuşurile, sarea şi vanilia şi se frământă toate până se […]