Asigurare CASCO, RCA sau una si aceeasi?

Asigurare CASCO, RCA sau una si aceeasi?

 

Un nou proiect al CSA-ului circula ca vantul prin presa si in spatiul virtual.

Acest proiect presupune „transformarea” politei RCA intr-o polita CASCO ceea ce inseamna ca soferul a carui masina a fost avariata intr-un accident fara vina lui poate solicita despagubirea asiguratorului propriu de raspundere civila (RCA) si nu asiguratorului care a emis polita vinovatului, asa cum este in prezent.

Politele RCA reprezinta o treime din piata asigurarilor si genereaza pierderi foarte mari asiguratorilor pentru ca tarifele au scazut constant in ultimii ani, iar numarul daunelor a crescut. De asemenea, pentru ca polita este in beneficiul unei terte persoane si nu il afecteaza pe asigurat in mod direct, factorul principal in incheierea unei asigurari RCA este pretul si nu calitatea serviciilor in caz de dauna.

Prin acest proiect, CSA spera sa ca odata cu modificarea sistemului de despagubire le va permite pagubitilor sa-si incaseze banii mai repede si ca va forta asiguratorii sa-si ajusteze preturile la nivelul riscurilor asigurate.

Acest sistem va functiona in felul urmator:

De exemplu in cazul unui accident in care au fost implicate doua autovehicule:

Vinovatul si pagubitul isi vor instiinta fiecare propriul asigurator de producerea evenimentului. Pagubitul isi va repara autovehiculul pe propria asigurare RCA, urmand ca asiguratorul pagubitului sa isi recupereze dauna de la asiguratorul celui care a produs dauna printr-un centru de compensare.  Astfel este de asteptat ca factorul principal pentru incheierea unei polite RCA sa nu mai fie pretul ci calitatea serviciilor in caz de dauna.

sursa:www.asiguraridiverse.ro

Back To Top