Contractarea unui antreprenor in constructii nu pare o sarcina dificila, insa daca urmariti o colaborare de succes si vreti ca ambele parti implicate sa fie multumite, aspectele carora trebuie sa le acordati atentie sunt numeroase.
Inainte de a angaja un antreprenor…
1. Informati-va, dar nu uitati cine este expertul in constructii de case
Este foarte indicat sa cunoasteti etapele derularii proiectului, macar in linii generale, e bine sa stiti in ce termeni veti purta discutia cu antreprenorul.
Vizitati magazine de specialitate, cititi reviste din domeniu si urmariti informatiile pe site-urile de profil. De multe ori exista mai multe cai prin care un proiect de constructii poate fi finalizat cu succes.
Pentru a avea mai multa putere in negocierea contractului, aflati care sunt standardele in domeniul de care sunteti interesat si ce solutii sunt potrivite pentru proiectul dvs. de constructii.
Pe de alta parte, nu e bine sa va credeti un expert in constructii, chiar daca sunteti informat… Un antreprenor adevarat intotdeauna va avea mai multa experienta decat dvs. si va aprecia corect si, poate, diferit termenii proiectului dvs., dar – in acelasi timp – va aprecia faptul ca sunteti informat in domeniu si dispus la dialog constructiv.
Majoritatea expertilor cu reputatie va vor tine la curent cu privire la orice evolutie neasteptata a lucrarii si vor discuta solutiile cu dvs., inclusiv costurile suplimentare estimate. In cazul in care apar unele dispute (de altfel inevitabile…), expertul adevarat dar si beneficiarul intelept, stiu sa stinga orice conflict in mod amiabil, spre binele partilor implicate si pentru succesul proiectului.
2. Obtineti mai multe oferte, dar nu acceptati contractul cel mai ieftin…
In cazul proiectelor de construire a unei case este suficient sa soliciti 2-3 oferte. Pentru lucrari ample luati in calcul participarea la licitatie a cel putin trei antreprenori. Nu ezitati sa alocati zile intregi de discutii cu antreprenorii de constructii, inainte de semnarea contractului.
Nu acceptati cea mai mica oferta de constructii, crezand ca ati facut o afacere buna! Este o practica des intalnita ca echipele de constructori sa aiba costuri ”ascunse” pe parcursul derularii proiectului de constructii.
3. Negociati pentru un pret mai bun, dar nu subestimati valoarea antreprenorului
Majoritatea antreprenorilor in constructii sunt dispusi sa negocieze, fie la pretul manoperei, fie la pretul materialelor. Selectati cea mai buna oferta, in functie de aceste aspecte.
Nu deveniti prea obsedat de partea negocierii; retineti ca un antreprenor cu reputatie si referinte bune nu va va parasi niciodata, daca sunteti dispus la dialog si comunicare.
4. Insistati asupra semnarii unui contract de constructii
Cel mai important aspect cu privire la orice contract de constructii (locuinta noua sau renovare, amenajare, etc.) il reprezinta detalierea clara a serviciilor care urmeaza a fi furnizate/executate, astfel incat sa fie stabilit pretul exact pentru fiecare lucrare in parte.
De asemenea, in contract trebuie mentionate: durata contractului de constructii, sumele exacte pentru finalizarea fiecarei etape, tipul materialelor de constructii intrebuintate, etc.
Nu ignorati termenele de plata. Daca firma de constructii sau echipa de constructori se dovedesc eficiente si corecte, platiti in timp util si la datele stabilite. Daca se intarzie cu executia lucrarilor de constructii aveti tot dreptul sa amanati achitarea banilor pana la finalizarea etapei respective.
Un contract de constructii clar si detaliat va proteja din punct de vedere legal ambele parti si va preveni eventualele neintelegeri care pot aparea, care pot fi rezolvate pe cale amiabila si este recomandat sa fie astfel rezolvate.
5. Verificati referintele antreprenorului
Daca este posibil, aruncati o privire asupra portofoliului de lucrari in constructii si asupra proiectelor executate si incercati sa vorbiti cu clienti care au proiecte terminate. Clic aici pentru marturii nesolicitate
Succes!