Aur

De ce aur, de ce acum?

Aurul a fost dintotdeauna o alternativa sigura de investitie. Pe termen lung, de la sfarsitul lui 2001 pretul sau a crescut constant. In 2001 o uncie costa 300 de dolari, iar in martie 2008 a fost atins un maxim de 1000 de dolari per uncie. Pretul aurului s-a triplat in 7 ani.

Cum puteti investi in aur? Cum pot beneficia investitorii locali de variatiile de pret ale aurului?

Una din optiuni este contractul futures la SIBEX

Contractul este un acord prin care se cumpara sau se vinde o cantitate standard dintr-un activ la o data viitoare, la un pret stabilit in acel moment. Pe bursa de la Sibiu sunt disponibile doua scadente pentru contractele futures pe aur, de 3 si 6 luni. Pentru a putea tranzactiona un contract la SIBEX, un client trebuie sa depuna un depozit de 200 de lei. Lichiditatea este, insa, destul de redusa aici, deci nu e cea mai buna varinata de investitii.

O alta posibilitate este de a investi prin intermediul bancilor din Romania

Diviziile de private banking le ofera clientilor posibilitatea de a investi in aur si se pare ca BNR-ul nu impune restrictii pentru acest tip de tranzactii. Divizia de private banking a BCR a lansat la sfarsitul anului 2008 un astfel de produs, legat de evolutia aurului. Randamentul depozitului, care are o maturitate de sase luni, este stabilit in functie de evolutia aurului pe piata din Londra, fiind calculat ca 30% din eventuala crestere a cotatiilor intre data constituirii si ziua anterioara scadentei. in cazul in care pretul aurului scade pe durata existentei depozitului, clientul nu primeste dobanda. Deci inca o alternativa.

O alta varianta o reprezinta investitia in aur fizic, cu pastrare in banci sigure sau cu livrare la domiciliu. Investitiile in aur pe piata europeana se pot face prin cumparare de lingou de aur, care insa este pastrat in banci sau deposite de aur asigurate si foarte sigure in Romania, Londra, Zurich sau New York. In acest caz sunteti detinatorul unui lingou de aur pur. Puteti cumpara lingouri de 100g si de 1kg, sau de 12,5 kg de aur (sau ~ 400 uncii de aur). Valoarea aurului detinut aici creste sau scade odata cu cotatiile aurului pe piata de tranzactionare a aurului. Aici puteti opta pentru livrarea lingoului de aur la domiciliu.

Investitie in aur digital, pe piata internationala

Investitiile in aur digital se pot face, cel mai sigur, in Londra, Zurich sau New York. In acest caz sunteti detinatorul unei sume de bani (dolari, euro sau lire), care este asigurata/sustinuta de valoarea aurului pe piata de tranzactionare. Valoarea aurului digital detinut aici creste sau scade odata cu cotatiile de pe piata londoneza de tranzactionare a aurului. Diferenta dintre a avea 1000€ numerar si a avea 1000€ in aur digital se resimte doar pe termen lung, prin faptul ca un investitor poate tranzactiona aurul detinut atunci cand acesta ajunge la un pret avantajos, putand scoate din cont, de exemplu, la o crestere de 50%/an, suma de 1500€ si nu doar 1070€, cat ar putea obtine de la o banca unde acesti bani sunt depusi cu o dobanda de 7%/an.

Back To Top