Caloriferul este un obiect caruia nu i se acorda foarte multa importanta. Menirea lui este de a incalzi apartamentele pe timp de iarna, in restul timpului acesta aproape ca nu este observat. Din acest motiv, poate acumula praf si microbi.
Prin sistemul de incalzire prin podea, pardoseala inlocuieste caloriferul sau radiatorul. Aceasta este mult mai des si mai bine intretinuta, efectele lipsei de igiena nefiind o problema deoarece curatarea radiatorului coincide cu cea a pardoselii, gresiei, mochetei sau covorului din camera. Tocmai datorita faptului ca sistemul clasic are lipsuri la capitolul igiena, spitalele din diferite colturi ale lumii prefera incalzirea prin podea.
In plus, incalzirea prin podea este recomandata celor care sufera de alergii. Acest sistem poate fi aplicat atit sub gresie cit si sub o pardoseala din lemn. Alegerea unui astfel de sistem este avantajos, in primul rind pentru ca distribuirea curentilor calzi se face pe toata suprafata camerei.
Caldura este distribuita de jos in sus, spre deosebire de sistemele clasice de incalzire cu radiatoare, unde aerul circula, datorita curentilor formati intre zonele calde si cele reci ale incaperii. Astfel, daca la nivelul podelei temperatura atinge 25 grade, in restul incaperii aceasta va pendula intre 20 si 23 grade.
Pentru camerele de baie sau holuri temperatura poate atinge si 28 grade. Intr-o incapere in care exista incalzire prin pardoseala, podeaua devine un „prieten” pe care nu mai incerci sa il eviti dimineata. Acesta iti va fi alaturi cel putin 100 de ani, caci aceasta este durata de viata a sistemului.
Un alt avantaj pe care ni-l ofera acest sistem este legat de faptul ca poate fi oprit cind familia pleaca pe o durata mai mare de timp.