Bungaloul (bungalow, bangala) este un tip de casa aparut la sfarsitul secolului 19 si este caracterizat prin urmatoarele:
– aproape toate camerele sunt construite la nivelul terenului,
– acoperisul are inclinatia mica,
– camera de zi sau sufrageria este asezata in mijlocul constructiei,
– incaperile sunt legate prin holuri si exista multe spatii cu rafturi pentru depozitare si,
– neaparat, o veranda deschisa sau inchisa cu coloane sau stalpi patrati.
Forma casei este special aleasa pentru a suporta caldurile mari vara si a oferi protectie termica iarna.
Initial bungaloul a aparut in India in regiunea Bengal, unde casa fiecarei familii era numita bangala sau bangla. Colonistii britanici au preluat modelul pentru casele lor de vara, pe timpul sederii in India. Spatiul unui bungalou este foarte bine impartit si usor de utilizat. Bucataria, baia si dormitoarele sunt construite de obicei in jurul sufrageriei. Materialele folosite de bengalezi erau lemnul de bambus iar pentru acoperis stuful sau frunzele mari. Colonistii britanici au folosit drept materiale caramida si lemnul.
Britanicii s-au inspirat din acest tip de casa pentru a construi celebrele lor casute „cottage”, mici, cochete, cu toate utilitatile, si mai ales cu gradina si foarte multa vegetatie.
In Europa bungaloul se regaseste cu precadere in statiunile de pe litoral, in cele balneare si de munte. Este foarte practic pentru ca intotdeauna se poate parca masina chiar langa casa, sub acoperisul generos. Acest tip de garaj poate fi deschis sau inchis, in functie de preferinte. In Spania casele bungalou se numesc „pueblo” si sunt din caramida sau chirpici varuit in alb, cu acoperis viu colorat.
Americanii au preluat modelul de bungalou ceva mai tarziu, iar acum acesta este foarte raspandit peste ocean. Primul bungalou american a fost proiectat in 1879 de catre William Gibbon Preston, la Monument Beach statul Massachusetts, dar cu 2 nivele si un aer foarte informal, fiind mult mai mare si mai elaborata decat bungaloul traditional indian. Se observa influentele stilului epocii, Arts and Crafts sau Craftsman.
Casa bungalou era foarte populara in America la inceputul secolului 20 pentru ca ea costa destul de putin, era foarte simpla, cu toate utilitatile, fiind casa perfecta a noului venit pe pamantul fagaduintei. Fratii Charles Sumner si Henry Mather Green, arhitecti californieni, au promovat acest tip de casa in Pasadena in anul 1909. Din acest moment, fata de bungaloul traditional, au aparut semineele din sufragerie. Indiferent de stil, toate bungalourile au veranda pe cel putin una din laturile casei daca nu chiar imprejurul casei.
Stiluri de bungalouri: Indian, Portland, Craftsman, Chicago, California, Pasadena, Cape Cod, Mission, Tudor (englezesc), Prairie, Pueblo (spaniol), Modern.
In zonele rurale din Romania exista case care indeplinesc conditiile unui bungalou. Austrocasa isi propune sa promoveze acest tip de case deosebit de functionale si confortabile, care pot fi executate cu un pret minimal si pentru care Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile persoanelor fizice.
Daca detineti teren intr-o zona rurala si doriti sa aveti o casa superba la un pret de exceptie sau chiar cu recuperarea totala sau partiala a investitiei, nu ezitati sa ne contactati.