Structura caselor din lemn
Cand construim o casa din lemn sau mai multe case din lemn, se pune mereu o întrebare frecventa: ce fel de lemn este necesar pentru structura caselor din lemn trainice?
Specialistii spun ca un lemn bun pentru structura la casele eco din lemn este cel recoltat din zona de duramen a trunchiului, adica nici din zona apropiata de coaja unde lemnul tânar (alburn) este neconsolidat, nici din zona inimii unde lemnul are duritate mica si pot aparea deformatii mari în timp.
Zona geografica de recoltare a lemnului pentru structura caselor din lemn este bine sa fie din judetele în care verile sunt scurte deci perioada vegetativa redusa. La noi in tara judetele care dau cel mai bun lemn de rasinoase sunt Suceava, Neamt, Brasov si Covasna. Lemnul de rasinoase este predominant in padurile din Romania si are un raport calitate/pret foarte bun.
Principiul care se aplica la constructia unei case din lemn cu pereti stratificati este cel al dispersiei eforturilor. Astfel, preluarea sarcinii se face prin elementele zvelte si avand aproximativ aceeasi sectiune (montanti, grinzi, traverse), dispuse uniform si incarcate omogen.
Problemele de calitate in Romania apar la lemnul recoltat din zone preponderent calduroase deoarece acesta este torsionat avand fibra intortocheata si rasucita, astfel incat dupa uscare (fortata sau naturala) deformatiile initiale se agraveaza, elementele structurii nu sunt rectilinii iar elementele se imbina incorect.
Daca lemnul este de calitate slaba, chiar daca rezistenta caselor din lemn nu are de suferit în mod periculos, finisajul se deformeaza si apar crapaturi si zone inestetice in casa, iar in caz de sarcini externe puternic, cum ar fi cutremure si vanturi puternice, structura poate suferi deformatii mari si avarii.
Norme europene armonizate
Referitor la calitatea lemnului de structura pentru case din lemn exista norma europeana armonizata EN 14081-1, care da indrumari clare cu privire la sortarea si folosirea lemnului în elemente de rezistenta. Utilizarea lemnului în structura se face prin metoda vizuala sau prin încercari în laboratoare (conform normei EN 519), ultimul tip de verificare nefiind obligatoriu si este utilizat numai în cazuri litigioase.
Norma europeana este asimilata în România (SR EN 14081), la noi fiind in vigoare si STAS-ul 857-83. Astfel, pentru categoriile de solicitari I si II se recomanda lemn de rasinoase din clasele de calitate A si B.
Lemnul de rasinoase se poate folosi în structura la casele din lemn daca se încadreaza în clasa peste C18. Pentru elementele foarte solicitate la încovoiere (grinzi de planseu cu deschideri mari, acoperisuri) se recomanda cel putin clasa C22. Lemnul din clasa C30 este recomandat la ferme grinzi cu zabrele la acoperis si lemn lamelar lipit.
In ce priveste nodurile, nu se pune problema numarului de noduri pe unitatea de suprafata ci dimensiunea lor.
Daca ne referim la clasa medie C18 – C22, diametrul admis al nodului la latimea “L” a piesei de maximum 100mm trebuie sa nu depaseasca jumatate din latimea L, la latimi între 100 si 150mm sa nu depaseasca 50mm iar la L peste 150 mm diametrul nodului sa nu depaseasca 80mm. Sau, diametrul nodului nu trebuie sa depaseasca 2/3 din grosimea grinzii/dulapului. De asemenea, nodurile nu trebuie sa fie cazatoare, muchiile sa fie ferme, iar crapaturile sa nu fie penetrante de la o fata la alta.