Caramida versus BCA – avantaje si functionalitate
Piata materialelor de constructii ne pune la dispozitie numeroase solutii cand vine vorba de construirea unei case. Cu toate acestea, de unde stim…
– care este cel mai bun produs,
– care este cel mai rezistent,
– mai usor de manevrat,
– mai ieftin.
Ca in orice domeniu, si in cel al constructiilor, exista numeroase opinii Pro si Contra cu privire la un anumit material.
Ne-am propus sa facem o lista cu avantajele in ceea ce priveste BCA-ul si caramida, dat fiind ca aceste doua materiale sunt dintre cele mai populare.
Argumente PRO caramida:
– Unul dintre argumente care-i determina pe multi sa aleaga caramida îl reprezinta rezistenta acesteia si mai exact faptul ca este structurala. Altfel spus, unii sunt de parere ca, caramida este mai portanta decat BCA-ul.
– Caramida, atat din punct de vedere al structurii de rezistenta cat si al materialului în sine, conduce la costuri mai mici atunci cand vrei sa construiesti o casa. Desi pierderile de material (caramida este casanta) si consumul de adeziv sunt mai mari.
– Capacitatea caramizii de a absorbi caldura de la soare, transferul termic are loc într-un ritm foarte lent, deci casele din caramida sunt mai calduroase iarna.
– Privind factorul estetic, o locuinta din caramida poate fi mai atragatoare decat una construita cu BCA.
– Izolatia fonica si cea termica sunt asigurate de golurile de aer prezente în interiorul caramiziim.
– Durata de viata a caramizilor porotherm este mai mare în comparatie cu blocurile din BCA.
– Nu în ultimul rand, cei nestiutori afirma ca, caramida nu favorizeaza aparitia mucegaiului.
Argumente PRO BCA:
– Blocurile de BCA sunt apreciate privitor la izolarea locuintei, ele asigurand un confort termic mai bun. Totusi este nevoie de materiale suplimentare pentru izolarea corecta a constructiei.
– BCA-ul este foarte usor ca greutate si usor de manevrat, fapt care determina reducerea timpului de constructie.
– Blocul de BCA necesita un pat subtire de mortar, acest lucru traducandu-se printr-o economie de material.
– Gama de dimensiuni variat recomanda blocurile de BCA atat pentru pereti exteriori, cat si pentru delimitarea spatiilor interioare.
– Din punct de vedere estetic, peretii construiti cu BCA vor arata mult mai bine cel putin din punct de vedere al alinierii blocurilor. De asemenea, piesele de mobilier suspendate pot fi ancorate cu usurinta într-un perete construit cu BCA.
– Blocurile din BCA sunt mai prietenoase cu mediul, rezistente la foc.
– Un alt avantaj al BCA-ului este acela ca necesita o echipa cu cel putin un om în minus pentru a finaliza o constructie, datorita greutatii reduse, usurintei de taiere a blocurilor, precum si modalitatea de lipire a blocurilor de BCA.