Care sunt acum cele mai bune oferte de credite ipotecare?

Care sunt acum cele mai bune oferte de credite ipotecare?

Desi institutiile financiare mari urmeaza directia BNR privind creditele in lei, bancile mici ofera credite ipotecare si alternative convenabile in moneda europeana.

Decizia Guvernului de a stopa creditarea in euro prin intermediul programului Prima Casa a dat o puternica lovitura potentialilor cumparatori. Daca te numeri printre cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta, va trebui sa te obisnuiesti cu ideea de a te imprumuta ceva mai scump decat pana acum.

Rata de aproape 1.570 RON pentru o casa de 57.000 de euro

In momentul in care s-a anuntat intentia statului de a continua creditarea prin Prima Casa doar in moneda nationala, cea mai ieftina oferta in euro de pe piata avea o Dobanda Anuala Efectiva (DAE) de doar 4,7%.

Potrivit unei analize realizate de brokerul Kiwi Finance, in momentul de fata, cea mai buna oferta Prima Casa in lei se situeaza la un nivel al DAE de 6,55% pe an – pentru un imprumut de 254.000 de lei (echivalentul a 57.000 de euro), contractat pe o perioada de 30 de ani. Dobanda, variabila, este compusa din ROBOR la trei luni, plus o marja de 2,3%. La aceste costuri este oferit creditul Prima Casa de la BCR, insa doar clientilor care isi primesc salariile prin intermediul bancii (pentru restul solicitantilor, marja adaugata la ROBOR este de 2,5%). Pentru a contracta un astfel de imprumut, un cumparator va trebui sa dispuna de un avans minim de 5% din valoarea totala de achizitie a imobilului, dupa care va trebui sa scoata lunar din buzunar cate 1.582 de lei.

Din „carligele” bancilor: rata fixa la inceputul creditarii

Mai atractiv la capitolul costuri este cel mai ieftin credit ipotecar standard in lei – oferit tot de BCR; acesta ajunge, potrivit calculelor Kiwi Finance, la un nivel al DAE de 6,27%. Diferenta este ca, pentru aceeasi suma de 254.000 de lei, contractata pe 30 de ani, solicitantul va trebui sa dispuna de un avans de 15% din valoarea de achizitie a locuintei. Rata lunara de plata in primii trei ani se va ridica la 1.565 de lei, in conditiile in care dobanda va fi fixa in aceasta perioada, dupa care aceasta se va forma din indicele ROBOR la sase luni, plus o marja de 1,9%.

Unii inca vad potentialul in euro

In conditiile in care la ora actuala cele mai bune oferte ipotecare in lei se situeaza la o diferenta considerabila de costuri fata de recent-disparutul credit Prima Casa in euro (peste 1,5% puncte procentuale), anumite banci se straduiesc sa vina cu alternative mai convenabile, tot in moneda europeana.

Saptamana aceasta, Banca Italo Romena, in colaborare cu Kiwi Finance, a anuntat lansarea celui mai ieftin credit ipotecar in euro de pe piata romaneasca. Acesta ajunge la un nivel al DAE de 5,14%, pentru o suma de 57.000 de euro, contractata pe o perioada de 30 de ani. Dobanda, variabila, se compune din indicele EURIBOR la trei luni, plus o marja de 4,65%.

Diferenta majora fata de vechiul credit Prima Casa in euro ramane avansul semnificativ mai mare ce ar trebui platit de cumparator, respectiv un minimum de 25% din pretul imobilului.

Suma lunara pe care beneficiarul ar avea-o de plata la banca ar fi insa cu peste 200 de lei mai mica decat in cazul creditelor in lei – fie standard, fie Prima Casa -, respectiv aproape 302 de euro (echivalentul a 1.337 de lei).

Sursa: Imobiliare.ro

Back To Top