Elimina intelept consumul de energie
Ideea ce sta la baza conceptului de casa eco activa cu elemente de pasivizare este aceea de reducere a necesarului de energie prin izolarea eficienta a locuintei, la care se adauga si tehnologiile moderne de energii verzi si regenerabile.
Conform Institutului Passivhaus, o locuinta poate fi numita casa pasiva, doar atunci cand necesarul de energie pentru incalzire este mai mic de 15 kWh/m2/an, adica de 10 ori mai mic decat in cazul unei case traditionale.
Casele eco active construite de Austrocasa, corespund cerintelor de casa pasiva, fiind si ecologice si avand in plus montata cel putin o turbina eoliana de mare eficienta, cu pornire exceptionala la o viteza a vantului de doar 1,3m/s (fata de 2,5-3,0m/s la majoritatea turbinelor eoliene de pe piata mondiala!) si cu cateva panouri fotovoltaice, in functie de necesarul de energie electrica al casei. Toate acestea la pretul unei case clasice sau a unui apartament la bloc!
Principiile unei case eco active cu elemente de pasivizare
O casa eco activa cu elemente de pasivizare trebuie sa aiba o structura compacta, care sa nu permita formarea puntilor termice (pierderile de energie), iar acest deziderat, care este aproape imposibil de realizat la o casa clasica, se realizeaza foarte bine si usor cu ajutorul injectiei de fibra de celuloza in structura peretilor casei eco active tip Austrocasa.
Izolatia unei case eco active Austrocasa este atat de buna si eficienta, incat nici nu este nevoie de un sistem de incalzire propriu. Pentru siguranta in iernile foarte geroase si lungi, pentru incalzire, de obicei, montam un simplu termosemineu de 10-15KW si un panou termic solar, si este arhi-suficient.
Pentru a putea elimina sistemul de incalzire, izolatia este de doua ori mai eficienta decat in cazul unei case traditionale. Anvelopa este izolata cu minimum 15cm fibra de celuloza si 10cm de polistiren dens, fata de minimum 20cm de polistiren, cat se recomanda in cazul unei case obisnuite.
Comparativ, pentru a obtine aceeasi izolatie, o casa clasica din caramida (30cm) ar trebui izolata la exterior cu minimum 25cm polistiren (conform Passivhaus Institut), ceea ce dubleaza costul peretelui, fata de peretii de tip Austrocasa.
In plus, ferestrele sunt dotate cu 3 foi din sticla, 6 camere, lowE, argon. Recomandam amplasarea lor pe partea de sud, si sa fie cat mai mari, deoarece ajuta la incalzire, dar fara efect de sera vara.
Iarna, soarele rasare dinspre sud-est si ramane relativ jos pe cer la sud apunand la sud-vest, astfel incat casa va beneficia din plin de razele soarelui.
Vara soarele rasare dinspre est, este sus pe cer la amiaza si apune in vest. Razele soarelui cad in mai mare masura pe acoperis si pe peretii dinspre est si vest, deci absenta ferestrelor in aceste locuri minimizeaza efectul cu care soarele verii contribuie la incalzirea locuintei.
Costurile unei case eco active cu elemente de pasivizare nu depasesc cu mai mult de 10% pe cele ale unei case obisnuite, insa necesarul de energie scade de cel putin 10 ori.
Casa eco activa cu elemente de pasivizare – facturi ‘zero’
Valoarea facturilor este foarte mica sau chiar ‘zero’ daca se doreste independenta energetica totala. Datorita necesarului mic de energie, o casa eco pasiva poate fi transformata cu usurinta intr-una independenta energetic, cu ajutorul turbinei eoliene Eco Power si a panourilor fotovoltaice sau a altor tehnologii de producere a energiei regenerabile. Astfel, pot fi eliminati definitiv furnizorii de utilitati.