Casa ieftina, ecologica si ignifuga din baloti de paie

Casele din baloti de paie

Un arhitect brasovean ne arata ca putem construi o casa ecologica ignifuga cu doar cateva mii de euro. Conditia: peretii sa fie din baloti de paie. Arhitectul Bogdan Muresan atrage atentia ca aceste constructii nu trebuie confundate cu cele din chirpici. Potrivit specialistului, locuintele din baloti sunt solide si eficiente din punct de vedere energetic.

„Casele din paie rezista mai bine de la un cutremur decat cele din beton, deoarece sunt elastice. Balotii reprezinta si o izolatie foarte buna, deci nu mai este nevoie si de alte adaosuri. Singura problema este apa in exces. Rezista la o infiltratie de 19% apa in interiorul zidurilor.

De asemenea, aceste case nu ard, desi toata lumea se gandeste la pericolul de incendiu. Au fost facute teste“, spune arhitectul Bogdan Muresan.

Un alt avantaj al constructiei unei case din baloti de paie este viteza de executie.

Arhitectul explica, pe scurt, etapele constructiei:

– se face o fundatie de pietre de 50 – 70 de centimetri, aceasta poate fi zidita din pietre de rau, lipite intre ele cu mortar; sau fundatie pe piloni.
– se toarna o placa de beton armat; sau cadru metalic si planseu din lemn;
– se fixeaza tepuse de lemn in baza casei (se pot folosi si popi de 10X10 centimetri (eventual autoclavizati, rezistenti la umezeala), fixati in dispozitive metalice prinse de placa de beton cu holzsuruburi speciale de beton) pentru a impiedica paiele sa alunece, balotii sa cada;
– se pun balotii si ulterior zidurile din baloti sunt prinse intre paleti de lemn si legate cu sarma sau batute in cuie; asamblarea casei se mai poate face si cu ajutorul unor legaturi sau dispozitive metalice, gen suruburi.
– totul trebuie tencuit cu lut si paie tocate, apoi dat cu var;
– acoperisul preferat este de regula unul usor, din lemn; invelitoarea poate fi sindrila din lemn, tigla metalica, sindrila bituminoasa, sau, de ce nu, acoperis din stuf.

Legarea prin dispozitive metalice permite dezvoltarea locuintei pe verticala, prin adaugarea unei mansarde sau chiar a unui etaj. Potrivit arhitectului, structura de paie poate sustine fara problema o casa inalta de 4 metri, la o suprafata construita de 100 de metri patrati.

Primele case din baloti din paie au fost ridicate incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea, in SUA. Aceste inceputuri corespund perioadei in care a fost inventata presa de balotat. In Statele Unite, este inca in picioare o casa din baloti de paie care a fost construita acum 100 de ani.

Protectia impotriva focului

casa din paie protectie anti foc

Chiar daca inca suntem reticenti la a construi o casa din baloti de paie, e bine sa stim despre rezistența la foc incredibila a constructiilor din paie.

Protectia impotriva incendiilor a fost mult timp un subiect important pentru funcționarii guvernelor, constructori, si proprietarii de case. Nimeni nu vrea sa vada case arzand. Coduri de constructie pentru a proteja proprietarii de case de incendii exista, dar am vazut ca si o casa bine construita poate arde in cateva minute!

Conform multor coduri de constructie, un cos de fum conventional, in general, nu este protejat decat de un strat subtire de gips carton. Odata ce aceasta bariera de gips-carton a fost compromisa, nu există nimic pentru a opri focul din atacarea lemnului structural sau a otelului din casa!

Casele din baloti de paie sunt diferite

Casele din baloti de paie sunt diferite, acestea au fost testate pentru a rezista la foc mult mai mult decat casele conventionale. O casa construita cu baloti este de trei ori mai rezistenta la foc decat o casa conventionala, datorita stratului de tencuiala si a modului compact de ambalare care nu permite oxigenului sa intretina arderea! Cu cat stratul de tencuiala naturala este mai gros, cu atat mai bine.

Elementul surprinzator al balotului de paie care creste rezistenta la foc este balotul insasi. Paiele ramase dupa recolta cerealelor sunt uscate, inerte si, de obicei, au in jur de 8% continut de umiditate in volum, iar oxigenul aproape lipseste in totalitate din continutul balotului. Focul nu poate exista fara oxigen, deci din nou balotii creaza o forma de tîmpotriva raspandirii focului.

Dacă punem cele doua sisteme impreuna, avem: tencuiala groasa pe ambele parti ale peretelui si densitatea, deci lipsa de oxigen din interiorul balotilor. Aceasta combinatie face peretele foarte rezistent, care are sanse mari de supraviețuire in caz de incendiu.

Pe langa cele de mai sus, protejarea casei de foc in alte moduri este foarte importanta; asigurati-va ca ati indepartat materialele usor inflamabile din jurul casei, ati curatat cosurile de fum, etc.

Teste de rezistență la foc

In SUA s-au facut relativ recent teste de foc pe peretii din baloti de paie. Rezultatele testelor au fost foarte bune si sustin tot ceea ce am spus despre acesti pereti si rezistenta lor la foc.

Zeci de mii de case si cladiri au fost distruse in ultimul timp de incendiile salbatice din California, SUA. Cei mai multi dintre cei care au pierdut casele vor reconstrui. Poate fi o alternativa pentru ei sa construiasca cu baloti de paie in loc de a construi conventional?

Dupa opinia multor specialisti, beneficiile merg dincolo de protectia la foc, fiind vorba de constructii sanatoase. Bugetul pentru construirea unei astfel de constructii se reduce cu mult față de bugetul necesar construirii unei case conventionale. Depinde de fiecare, cat de deschis este la a testa acest sistem ecologic de construire.

Daca sunteti deschis la o astfel de idee si ati dori o astfel de casa, nu ezitati sa ne contactati: