Casa pasiva

Casa pasiva

casa pasiva solaraConform PasivHaus Institute, care detine licenta asupra termenului de casa pasiva, o casa pasiva este o locuinta cu o anvelopa exterioara foarte bine izolata termic, ferestre termopan si tamplarie de calitate din PVC sau lemn stratificat, precum si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si il trece printr-un schimbator de caldura.

Casa pasiva reprezinta un concept, un nou mod inteligent de a construi. O casa pasiva consuma cu 75-90% mai putina energie decat o constructie standard. Consumul de energie al unei case pasive este mult mai redus decat consumul unei case eficienta energetic, construita la standard european, in schimb, confortul este net superior.

Casa pasiva utilizeaza la maxim toate sursele de caldura disponibile, si anume caldura corpului, caldura primita de la soare prin pereti si ferestre speciale, etc., astfel incat necesarul de energie pentru incalzire este extrem de redus.

Ferestrele construite in mod inteligent si anvelopa cu o izolatie extrem de eficiente in peretii exteriori, acoperis si la sol, fac posibila pastrarea caldurii in interior. Aerul proaspat, fara curenti, este furnizat de un sistem de ventilatie mecanica controlata ce recupereaza caldura aerului evacuat si o restituie in interior.

Casa pasiva – confort prin eficacitate

Casa pasiva este conceptul de varf in termenii constructiilor eficiente energetic; economia de energie pentru incalzire este de 75-85% in comparatie cu o casa nou construita dupa normele europene in vigoare. Nevoia de energie pentru incalzire fiind sub 15 kW/h/mp/an, aceasta genereaza costuri de numai 10-25€/luna. Aceste case ajung la economii mari de energie gratie unor componente particulare eficiente si unei ventilatii inteligente, confortul fiind optimizat si nicidecum diminuat.

Casa pasiva este mai mult decat o casa care economiseste energie, este un concept global pentru construirea de case de calitate, sanatoase si durabile:

* In prezent constructiile noi si cele in reabilitare, fiind din ce in ce mai bine izolate si mai etanse la aer, genereaza reale deficiente de ventilatie. Nici ventilatia prin deschiderea ferestrelor nu este satisfacatoare din punct de vedere energetic. Aerul proaspat nu este doar o chestiune de confort, ci o necesitate pentru o viata sanatoasa, de aceea ventilatia unei locuinte este esentiala pentru constructiile viitorului;

* Un sistem de ventilatie mecanica controlata are un pret, dar daca este construit in maniera eficienta acesta genereaza mari economii. Sistemele de ventilatie cu eticheta -casa pasiva- sunt rentabile in mod sigur si garantat de producatori;

* Conceptul de casa pasiva impune prezenta aerului proaspat in fiecare camera; daca acesta este folosit pentru incalzire – in cantitate rezonabila, fara circulare necontrolata, fara zgomot si fara curenti – atunci sistemul de ventilatie este foarte rentabil;

* Ideea de aer proaspat incalzit este posibila doar intr-o cladire foarte bine izolata si etansata cum este casa pasiva. Nevoia de energie pentru incalzire trebuie sa fie sub 10 W/mp (locuibil) daca dorim sa utilizam fluxul de aer ventilat pentru incalzirea cladirii. Casa pasiva presupune performanta in termeni de: izolatie, constructie fara punti termice, etanseitate la aer, ventilatie cu recuperare de caldura, ferestre si tehnica inovatoare.

Pentru ca toate acestea sa functioneze armonios se realizeaza bilantul energetic al cladirii cu programul specializat PHPP.

STANDARDE

Casele pasive sunt constructii care asigura un climat interior confortabil atat vara cat si iarna fara a se recurge la un sistem conventional de incalzire sau racire. Pentru ca aceasta sa fie realizabil este esential ca in conditiile climatului nostru nevoia de energie pentru incalzire sa nu depaseasca 15 kWh/m²/an, ceea ce corespunde unei instalatii de incalzire cu o putere maximala de 10 W/m².

Aceasta nevoie redusa de caldura poate fi sustinuta de sistemul de ventilatie care oricum este indispensabil pentru garantarea igienei si calitatii aerului. Aceasta semnifica faptul ca o casa pasiva necesita cu 80% mai putina energie pentru incalzire decat o casa construita cu sistem clasic dupa normele in vigoare (standard european).

Termenul de casa pasiva a fost ales in principal pentru ca folosirea pasiva a energiilor ambiante (radiatia solara prin ferestre) si a surselor de caldura interne (aparate electrice si locuitori) sunt suficiente pentru mentinerea in interiorul cladirii a unei temperaturi agreabile pe tot parcursul anului.

Standardele casei pasive ofera o maniera interesanta de a reduce la minim cererea energetica a constructiilor noi. Acest minim al nevoii de energie poate fi satisfacut exclusiv din surse regenerabile.

Cele doua principii majore ale unei case pasive sunt:

1. Optimizarea conditiilor de baza
Intr-o casa pasiva crestem performanta componentelor ce sunt indispensabile: anvelopa cladirii, ferestrele si ventilatia. Eficienta termica a acestor componente este ameliorata pana in punctul in care un sistem de incalzire conventional nu mai este necesar. Sursa principala consta in recuperarea caldurii din aerul viciat.

2. Reducerea maxima a pierderilor
Caldura disponibila intr-o locuinta este pastrata in interior atat de eficient prin realizarea unei foarte bune etanseitati. Calcule realizate dupa modele teoretice si numeroase exemple deja construite dovedesc ca in conditiile variate ale climatului european, o strategie care focalizeaza pe reducerea pierderilor de caldura este mai eficienta decat o strategie care se concentreaza in principal pe utilizarea pasiva sau activa a energiei solare.

Aspectul esential nu consta in manierea de a ne incalzi ci in pierderi. Mai bine incalzim cu carbuni o casa bine izolata decat sa utilizam energie solara intr-un hambar (Norbert Egli – Biroul Federal de Mediu, Paduri si Peisaj – Elvetia)

Back To Top