O casa verde este in primul rand o structura dar se refera si la procesul pe care aceasta i; parcurge in raportul sau cu mediul inconjurator, pornind de la constructia acesteia, continuand cu intretinerea, renovarea si la sfarsit demolarea acesteia. Inseamna de fapt impactul pe care aceasta il are asupra mediului, a naturii. Pentru ca acest impact sa nu fie in totalitate negativ este nevoie de o stransa legatura intre arhitecti, ingineri, echipa de design si, bineinteles, client. Conceptul de casa verde are la baza cateva considerente foarte importante: economie, utilitate, durabilitate si confort.
Desi noile tehnologii sunt in mod constant in curs de dezvoltare pentru a completa practicile actuale in materie de constructie de cladiri ecologice , obiectivul comun este ca aceste case verzi sunt proiectate pentru a reduce impactul global al mediului construit ( casa verde) asupra sanatatii umane si a mediului natural prin: utilizarea eficienta a energiei, apei si alte resurse , protejarea sanatatii locuitorilor si imbunatatirea productivitatii angajatilor dar si prin reducerea deseurilor, poluarea si degradarea mediului.
Aceasta ramura noua in materie de constructii si anume casa verde are scopul de a reduce impactul cladirilor asupra mediului inconjurator, astfel ca regula de baza este: cea mai verde casa este cea care inca nu s-a construit. Cea de-a doua regula, la fel de importanta, ar fi ca aceste case verzi sa fie cat mai mici cu putinta. A treia regula ar fi: sa nu se contribuie la extindere… ideea de oras dezorganizat mai ales este cat se poate de proasta. Nu conteaza cata iarba am pus pe acoperis, nu conteaza cate ferestre eficiente energetic folosim, daca vom contribui intr-un fel sau altul la extindere inseamna ca ne-am invins scopul oricat de bun ar fi fost acesta.
O casa verde include aproape intotdeauna masuri de reducere a consumului de energie, atat energia inmagazinata necesara pentru a extrage cat si energie de operare pentru a furniza servicii cum ar fi incalzirea si energia electrica pentru fel si fel de echipamente necesaare unei case.
Materialele de constructii pentru aceasta casa verde sunt considerate bineintelkes a fi „verzi” si sunt constituite de obicei din cherestea din padurile care au fost certificate la un standard de padure tert, materiale vegetale rapid regenerabile cum ar fi bambus si paie, unele produse care sunt non-toxice, reutilizabile din surse regenerabile sau reciclabile cum sunt: chirpici, pamant copt, argila si multe altele…
Pretul insa este cel care atrage oamenii in a-si construi o casa verde. De ce? Pentru ca economisesti foarte multi bani construindu-ti o case verde iar preturile de renovare sunt iarasi foarte mici, materia prima fiind mult mai ieftina.