Case din lemn – rezistenta si intretinere

Case din lemn – rezistenta si intretinere

Rezistenta la cutremur | Rezistenta la foc | Testul termic

constructii case din lemnConstructia unei case din lemn este cea mai folosita tehnica de constructii din lume. Cu toate acestea cand discutam despre construcii case din lemn, exista un mit, pe care il consider ca fiind cel mai raspandit despre locuintele din lemn, si anume acela ca acestea nu ar fi durabile, iar rezistenta lor la foc si intemperii este slaba. Este oare asa?

O casa din lemn este formata dintr-o structura pe panouri sau cadre sau portanta, fiind etansata, protejata de umiditate, tratata fugnicid si insecticid. Casele vechi din Maramures si Bucovina sau cele din Muzeul Satului, templele japoneze, constructiile din lemn din tarile nordice unde frigul si umiditatea sunt mari, demonstreaza ca o casa din lemn traverseaza secolele fara sa-i fie afectata structura de rezistenta si nici arhitectura!

In Statele Unite 90% din casele de locuit sunt din lemn, 60% din casele nordicilor (în special Norvegia si Finlanda) sunt tot din material lemnos, in Germania s-a ajuns la un nivel de 15%, Italia a inceput sa caute si accepte pe scara larga casele din lemn, iar guvernul belgian si cel francez incurajeaza puternic folosirea materialelor ecologice si constructiile de case din lemn.

Prefabricatele din lemn care inglobeaza structura din lemn, placile OSB, fibra de celuloza si folia bariera anti vapori, se monteaza rapid (o casa poate fi gata intr-o luna chiar), au greutate proprie redusa, prezinta risc seismic foarte scazut, asigura o izolatie fonica si termica exceptionala, iar costurile de executie a casei din lemn sunt semnificativ mai mici.

Lemnul devine si se mentine foarte rezistent prin montare in structura si prin ignifugare si vopsire sau lacuire ecologica. La exterior, substantele de intretinere (uleiuri, lacuri) trebuie reinnoite dupa o perioada cuprinsa intre 4 si 5 ani pentru a mentine lemnul in forma sa cea mai buna de rezistenta la intemperii si atacuri externe. Construind case din lemn in zone seismice, structura acestora raspunde foarte bine si rezista cu brio cutremurelor de pamant, pana la 9.5 pe scara Richter!

In ceea ce priveste focul, lemnul are o excelenta rezistenta la foc. Tratamentul corect aplicat cu substante ignifuge, stratul de fibra de celuloza ingnifuga inserata in structura, si slaba conductivitate termica a materialelor ce o compun, precum si crusta carbonizata care se formeaza sub actiunea flacarii, franeaza foarte mult combustia.

Echivalentul termic al unui perete panou de 15 cm (OSB, fibra de celuloza, gips carton) este egal cu al unuia de caramidã de 50 cm! Gradul superior de izolatie termica si fonica este cu peste 35% mai mare decat cel al constructiilor clasice.

Costul unei case din lemn este cu cel putin 40% mai mic decat cel al unei case din caramida sau beton. Termenul de realizare a unei case din lemn este mult mai scurt, maximum 3 luni, putand fi construita in orice anotimp, datorita utilizarii tehnologiilor uscate.

O casa din lemn bine executata are o durata de viata de peste 100 de ani, asa cum unele biserici de la noi rezista de cateva sute de ani, iar in Norvegia, unele case si bisericile construite pe structuri din lemn depasesc limita de 1000 de ani de durabilitate!

Doriti o casa din lemn durabila si rezistenta? Nu ezitati sa ne contactati!

Case din lemn eco

Back To Top