Case eco pasive: argumente pro!

Un nou sistem de locuit a aparut in ultimii ani in tara noastra: case eco pasive. Ce sunt insa aceste case si care sunt principalele avantaje ale acestor structuri?

 Sub denumirea de case eco pasive se ascunde o intreaga filozofie si un mod de construire si de locuire foarte special, al carui principal scop este consumul cat mai redus de energie si de resurse. Traim intr-o lume in care resursele prime si energia devin din ce in ce mai scumpe si mai greu de gasit. De aceea, este esential sa descoperim modalitati de locuire care sa ne ofere un grad ridicat de comfort, cu minime cheltuieli de energie si de bani.

Case eco pasive – caracteristici

Casele eco pasive au mai multe caracteristici. In primul rand, sunt foarte bine izolate termic, necesitand un consum foarte redus de energie. Practic, schimbul termic dintre exteriorul si interiorul locuintei este atat de redus, incat respectiva casa nu are nevoie de un sistem clasic de incalzire. Aceasta performanta este obtinuta prin folosirea unor straturi izolatoare multiple in cazul peretilor, plafonului si pardoselii. Cele mai des folosite materiale izolatoare sunt polistirenul, vata minerala, fibra de celuloza dar si altele. Esentiala este si montarea unor ferestre performante, cu trei randuri de geam si cu protectie solara. Aerisirea se face prin intermediul unui sistem de ventilatie care preincalzeste aerul proaspat introdus in locuinta. Astfel, o casa pasiva permite schimbarea intregului volum de aer din interior o data la cateva ore, schimbare care se face insa fara pierderi de caldura.

In al doilea rand, aceste case sunt echipate cu sisteme ecologice de producere a energiei electrice si termice: panouri fotovoltaice, pompe de caldura, panouri solare pentru producerea apei calde. In al treilea rand, pentru construirea de case eco pasive se  folosesc materiale cu impact cat mai redus asupra mediului si care nu elimina noxe.

Case eco pasive – avantaje

Datorita acestor caracteristici de constructie, casele eco pasive au un impact minim asupra mediului. Materialele folosite sunt nepoluante, iar amprenta de carbon a unei astfel de case este cu aproximativ 90 la suta mai redusa decat amprenta de carbon a unei constructii clasice. O alta carateristica importanta a acestor case eco pasive este faptul ca ofera un mediu interior foarte sanatos. Temperatura este constanta, materialele folosite nu emit noxe, iar aerisirea este mult mai eficienta decat in cazul constructiilor clasice. Sistemul de ventilare asigura un flux permanent de aer proaspat, fara a modifica insa temperatura interioara.

Costurile de locuire si de intretinere intr-o casa pasiva se apropie de zero. Nu veti avea nevoie de un sistem centralizat de incalzire, cu calorifere. Datorita panourilor fotovoltaice si solare cu care aceste case pasive sunt echipate, veti produce chiar dumeavoastra cea mai mare parte a energiei electrice si termice pe care o veti folosi.

Click aici pentru mai multe detalii despre casele pasive!