Casele trainice ale bunicilor
Cu totii mergem cu placere la bunicii nostri, in casele lor, cel putin cei care suntem norocosi si ii avem inca in viata. Eu sunt una dintre acesti norocosi si pot spune ca merg foarte des la ei. Ma gandeam in una din zilele in care eram in vizita la conceptul asta nou de case ecologice, case trainice, case sanatoase si economice si atunci am realizat ca si casele bunicilor nostri erau candva ecologice.
Casele trainice ale bunicilor nu erau dotate cu energie electrica pe timpul lor, luminau casa cu lampile si se incalzeau la foc…. la fel o fac si astazi incalzirea. O casa ecologica este construita din cherestea, chirpici, baloturi de paie si alte astfel de materiale verzi… Facand o paralela casele trainice ale bunicilor erau construite cam din aceleasi materiale indeosebi din chirpici.
Abia acum am realizat ca doar termenul este nou pentru noi, romanii, insa constructia de case ecologice s-a realizat dintotdeauna, casele batranesti fiind case trainice si de foarte buna calitate.
Acum imi dau seama ca noi nu trebuie sa ne obisnuim cu acest concept de case ecologice ci sa revenim la el, asa cum faceau batranii nostri numai ca noi le vom da si cateva imbunatatiri cum sunt panourile solare pentru incalzire si electricitate. Ne intoarcem intr-un fel la origini.
Casele trainice de la tara sunt si acum de mare efect in general pentru cei care locuiesc la oras si nu au rude la tara, tocmai de aceea sunt multi care isi doresc sa aibe case in stil rustic sau case ecologice. Lasand la o parte faptul ca prin o astfel de constructie economisesti multi bani si pe deasupra traiesti si mai sanatos aceste case trainice au darul de a te face sa te simti intotdeauna acasa avand o caldura aparte.
Casele trainice ale bunicilor s-au intors, ceva mai modernizate e adevarat insa efectul este aproape acelasi: sunt construite cu bani mai putini decat o casa standard din beton si ofera un mediu mai sanatos pentru traiul de toate zilele.