Cati români isi mai construiesc case dupa trei ani de criza?

Cati români isi mai construiesc case dupa trei ani de criza?

Romanii mai construiesc case? In ultimii trei ani, numarul autorizatilor acordate pentru constructia de locuinte individuale a scazut cu mai mult de jumatate.

Fata de perioada de varf a pietei imobiliare si a constructiilor, numarul celor care se incumeta sa-si ridice locuinte pe cont propriu a scazut simtitor. O estimare asupra anului ce se apropie de final indica un declin de aproape 60% la acest capitol.

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in perioada ianuarie-octombrie 2011 au fost acordate la nivel national 42.299 de autorizatii de construire pentru locuinte individuale. Doar in luna octombrie au fost emise 3.700 de astfel de avize, fata de un volum de 4.285 obtinute in perioada similara a anului trecut.

In sezonul rece se inregistreaza, in mod traditional, performante mai slabe in sectorul constructiilor. Spre exemplu, anul trecut, atat in noiembrie, cat si in decembrie, au fost acordate cu circa 400 mai putine autorizatii decat in octombrie. Presupunand ca, in ultimele doua luni din acest an numarul avizelor emise va fi similar cu cel din octombrie, anul 2011 ar urma sa ajunga, intr-un scenariu pozitiv, la aproape 50.000 de avize de construire. Acest nivel ar indica o scadere de aproape 58% fata de perioada de boom a pietei imobiliare. Spre comparatie, in 2008 au fost acordate 118.643 de avize, in vreme ce, in 2009, numarul acestora a ajuns la 65.930, dupa un declin de 44%. In 2010, numarul locuintelor a caror constructie a fost aprobata a ajuns la 57.919.

Sursa: www.imobiliare.ro

Back To Top