Cand dorim sa infiintam o firma noua, ce alegem… un PFA sau o microintreprindere?
Noua Ordonanta, aprobata de Guvern la 27 octombrie 2015, lasa sa se aplice in continuare o diferenta majora in ce priveste impozitarea PFA in raport cu microintreprinderile.
Unele dintre cele mai importante modificari aduse de aceasta ordonanta privesc reducerea impozitului pe dividende la 5% incepand cu 1 ianuarie 2016, masura devansata care se aplica initial din 2017, reducerea cotei de TVA la apa si majorarea plafonului pentru microintreprinderi de la 65.000 euro la 100.000 euro.
Consultantul fiscal Benta aminteste intr-o analiza intocmita recent pentru Ziare.com ca doua modificari importante referitoare la mediul de afaceri trebuie retinute.
In primul rand, e vorba de cota de 5% pentru impozitul pe venitul din dividende distribuite catre persoanele fizice, inclusiv pentru venitul din dividende distribuite persoanelor juridice romane, care nu se incadreaza in conditiile generale de scutire.
In al doilea rand, se pastreaza in legislatie transpunerea directivelor comunitare prin care platile de dividende de la societati din Romania catre societati din alte state membre sunt scutite de impozit pe dividend, daca persoana juridica ce incaseaza dividendul din celalalt stat membru este platitoare de impozit pe profit in statul respectiv sau si detine mai mult de 10% din capitalul social al societatii romanesti pe o perioada mai mare de 1 an.
Pentru microintreprinderile care isi vor desfasura activitatea in anul 2016, impozitarea se va efectua astfel:
– pentru microintreprinderile fara salariati, procentul de impozitare este de 3%;
– pentru microintreprinderile ce inregistreaza un salariat, procentul de impozitare este de 2%;
– pentru microintreprinderile ce inregistreaza doi sau mai multi salariati, procentul de impozit este de 1%.
Paradox, descoperit de analisti: in cazul in care fondatorul societatii se angajeaza la propria societate cu un contract de munca cu norma intreaga, realizeaza o economie substantiala de impozite si in plus beneficiaza de asigurare de sanatate si de un stagiu complet de cotizare la pensii!
In ciuda faptului ca impozitarea ca PFA aduce cele mai multe impozite la buget, platindu-se sume duble sau chiar triple la impozite, aceste persoane nu beneficiaza de stagiul complet de cotizare la pensii si nici de vreun concediu medical platit.
Probabil reactia fireasca a celor ce desfasoara activitati independente sau profesii libere va fi sa inchida aceste forme de activitate si sa le transfere catre microintreprindere.
Sursa: Contabilul.Manager.ro