PVC, aluminiu sau lemn stratificat
Stabilirea materialului din care urmeaza sa se execute tamplaria la o casa, apartament, magazin sau sediu de firma, constituie pentru multi clienti o dilema.
Clientul primeste sfaturi de la arhitecti, constructori, vecini sau chiar producatori de tamplarie care nu intotdeauna sunt suficienti de avizati. Pe de alta parte, unele sfaturi au in „spatele” lor diverse interese care pot induce in eroare clientul.
Pe langa o serie de cerinte tehnice, cum ar fi rezistenta la vant, siguranta omului sau diverse norme de proiectare si executie, tamplaria trebuie sa indeplinesca o serie de cerinte care privesc usurinta utilizarii, intretinerea ulterioara si eventualele probleme legate de exploatarea in timp.
Trebuie sa precizez ca aproape orice tamplarie poate fi realizata din oricare din materialele: PVC, aluminiu sau lemn stratificat si, la inceput, clientul poate fi multumit.
Pe langa cele trei tipuri de material, mai exista si variante combinate cum ar fi aluminiu-lemn, aluminiu-PVC. Pentru acestea nu am avut suficiente informatii pentru a le putea analiza.
Aprecierile au la baza diverse documentatii tehnice dar si experienta de peste 15 ani a colectivului de specialisti din cadrul grupului de firme Melcret Iasi si se refera la tamplaria exterioara. La stabilirea cerintelor si a comportamentului am avut in vedere zonele de campie si de deal din tara unde temperatura maxima medie a lunii celei mai calde depaseste 22oC. in celelalte zone, de munte, unele aspecte se schimba.
Durata de viata este o cerinta la care aluminiul este de departe in frunte si asta pentru ca pe masura trecerii timpului aluminiul se durifica. PVC-ul infoliat cu imitatie lemn a primit un calificativ slab pentru ca nici un furnizor serios de profile din PVC din Romania nu da garantii la acest tip de material.
Izolarea termica: PVC-ul a primit calificativele cele mai bune, cel maxim fiind pentru profilele cu 5 – 6 camere de izolare. Aluminiul fara ruperea puntii termice poate fi utilizat la exterior doar atunci cand incaperile nu sunt incalzite (garaj, case scari) sau circulatia este foarte intensa.
Ponderea suprafetei vitrate in totalul suprafetei de tamplarie este importanta atunci cand dorim sa patrunda mai multa lumina. De exemplu, la o fereastra cu inaltimea de 1500 mm si latimea de 900 mm, suprafata de geam la o tamplarie din aluminiu este cu peste 22% mai mare decat la o tamplarie din lemn stratificat. Pe langa acest lucru, trebuie precizat ca pierderile de caldura prin geamurile termoizolatoare cu sticla de joasa emisivitate sunt de 1,1 – 1,4 W/mpoK fata de numai 1,6 – 1,7 W/mpoK prin lemnul stratificat de 70 mm.
La greutate, calificativele maxime le obtine aluminiul. Greutatea este importanta la ferestrele cu foi mobile mari si, mai ales, la usi.
Rezistenta la agentii atmosferici este o cerinta la care PVC-ul imitatie lemn datorita problemelor care apar la expunerea la soare a obtinut un calificativ mai slab. Lemnul stratificat are, de asemenea, un calificativ slab datorita rezistentei scazute la umiditate si la expunerea la soare.
Dilatarea profilelor, la diferentele de temperatura de la vara la iarna sau in timpul iernii de la exterior la interior, poate aduce inconveniente atat in zona imbinarii tocului cu zidaria, dar si in cazul foilor mobile de la ferestre si usi. Din aceasta cauza, PVC-ul imitatie lemn, care are un coeficient de dilatare de 2,4 mm/m, a obtinut punctajul minim.
Alegerea culorii preferate este o cerinta care poate fi satisfacuta relativ usor la aluminiu deorece exista in tara vopsitorii care au pe stoc o paleta mare de culori sau pot aproviziona relativ usor orice culoare din paleta de culori RAL. La PVC exista posibilitatea alegerii dintr-un numar relativ restrans de culori atat la nuante RAL, cat si la imitatie lemn. La aluminiu imitatie lemn exista pe piata o oferta destul de larga de esente de lemn si, la nevoie, se poate comanda una speciala. Lemnul stratificat se realizeaza din cateva esente care pot fi vopsite in nuante diferite.
Pastrarea aspectului exterior o perioada de peste 15 ani este o cerinta care este indeplinita cel mai bine de aluminiul vopsit in diverse culori. PVC-ul alb, datorita faptului ca in timp isi schimba usor culoarea spre gri sau bej, a primit calificativul satisficator. Lemnul stratificat, in functie de tipul vopselelor folosite, trebuie revopsit dupa 3 – 7 ani.
Intretinerea ulterioara: la aceasta cerinta am avut in vedere in mod deosebit usurinta stergerii si spalarii tamplariei. Daca la aluminiu si PVC singura grija este sa nu spalam cu materiale care sa atace plasticul sau vopseaua, la lemn, asa cum am aratat anterior, vopseaua se deterioreaza dupa un numar de ani ingreunind intretinerea tamplariei.
Cerinta privind posibilitatea realizarii ferestrelor cu arcade, desi este o cerinta tehnica, am inclus-o in aceasta analiza deoarece este importanta la alegerea tipului de material. Astfel, daca avem de facut o fereastra curbata din lemn, vom gasi pana la urma un atelier care sa o realizeze. Daca fereastra trebuie sa fie din aluminiu, trebuie verificat daca se poate curba la raza necesara. in schimb, la PVC, chiar daca profilul se poate curba, acesta nu va mai avea armatura de otel, obligatorie la orice timplarie din PVC.
Pe langa cerintele prezentate, trebuie avute in vedere forma si marimea tamplariei, pozitia fata de punctele cardinale, amplasarea in raport cu directia si intensitatea vantului, conditiile de praf din zona, sursele de zgomot, cine utilizeaza tamplaria, la ce incaperi se pune, sistemul de incalzire si alte asemenea „amanunte”,
Prin prisma utilizatorului este important de stiut daca acestia sunt, de exemplu, copii. In acest caz, foile mobile ale usilor si ferestrelor ar trebui sa fie cat mai usoare si manerele sa fie accesibile acestora.
La fel de important este si daca utilizatorul este proprietarul cladirii sau daca tamplaria este utilizata de alte persoane: studenti, elevi, bolnavi, clienti sau salariati. In cazul in care accesul la tamplarie este public, proprietarul va trebui sa aleaga acele variante care sa reziste mai bine atat din punct de vedere mecanic si functional, dar si al pastrarii aspectului tamplariei un timp indelungat.
Din punctul de vedere al proprietarului, este important ca tamplaria sa indeplinesca o serie de cerinte cum ar fi: o izolare termica si fonica buna, rezistenta la intemperii, sa se intretina cat mai usor, sa-si pastreze aspectul timp indelungat si, in general, sa aiba o durata de functionare cat mai mare cu costuri de intretinere minime.
Pentru alegerea corecta si in cunostinta de cauza a materialului cel mai potrivit este necesara analiza fiecarei pozitii de tamplarie prin prisma tuturor aspectelor.
Astfel, din punct de vedere al efectelor razelor solare asupra tamplariei, aluminiul se comporta excelent spre deosebire de PVC-ul infoliat imitatie lemn pe care nu il recomand in aceasta situatie. Din punct de vedere al pierderilor de caldura la ferestre de exterior, aluminiul fara ruperea puntii termice este nesatisfacator dar tamplaria din PVC imitatie lemn obtine un calificativ de excelent.
Tamplaria expusa ploilor si depunerilor de zapada executata din aluminiu sau PVC rezista excelent spre deosebire de cea executata din lemn stratificat la care pot sa apara probleme, in timp, pe la imbinari.
Tamplariile de dimensiuni mari executate din aluminiu nu vor avea probleme, spre deosebire de tamplaria din PVC, la care, pe langa rezistenta la vant inferioara, datorita coeficientului mare de dilatare pot apare probleme la imbinarea dintre toc si perete, intre toc si foaia mobila si, daca montajul este defectuos, chiar incovoieri de profile (mai ales la tamplaria din PVC imitatie lemn). De asemenea, la tamplariile de dimensiuni mari trebuie avuta in vedere si greutatea. Daca la aluminiu care este cel mai usor, sistemele de imbinare la colturi sunt mecanice, la PVC imbinarea este prin topire la cald dar armatura de otel nu poate fi sudata. Tamplariile mari din lemn, pe langa faptul ca sunt foarte grele, datorita agentilor atmosferici nefavorabili se pot deforma in timp rezultand probleme la etansarea foilor mobile.
Usile exterioare pentru trafic intens executate din aluminiu fara rupere termica au un comportament excelent daca, bineinteles, au fost alese profilele potrivite. Usile din aluminiu cu ruperea puntii termice sunt ceva mai grele dar au un transfer termic mai redus. Nu recomand la usi exterioare de trafic intens utilizarea profilelor din PVC, cel putin din urmatoarele doua considerente. Au dimensiuni mari si ca atare, apar probleme datorita dilatarilor. Greutatea lor fiind, de asemenea, mare se pot ivi probleme atat la pastrarea formei geometrice dar si la feronerie. in plus, traficul fiind intens, se produc tot felul de zgarieturi care in timp, strica aspectul usilor.
La usile rezidentiale, utilizarea profilelor din PVC da rezultate destul de bune cu conditia sa nu fie prea mari si sa nu fie expuse la soare. in schimb, datorita transferului termic prost, nu recomand usile din aluminiu fara bariera termica la locuintele rezidentiale.
Pentru tamplaria exterioara de la institutii publice, magazine, sedii de firme cu acces public recomand aluminiu cu ruperea puntii termice. Satisfacator se comporta aluminiul fara bariera termica care in aceste situatii are doar dezavantajul transferului termic nesatisfacator. El poate fi folosit cu succes la tamplaria la care ponderea profilelor in totalul suprafetei este mica, geamul termoizlator cu sticla de joasa emisivitate compensind intr-o oarecare masura dezavantajul pierderilor de caldura prin profile.
Bine se comporta si tamplaria din PVC, in mod deosebit la ferestre normale ca dimensiune. Lemnul stratificat nu il recomand, in mod deosebit datorita costurilor pentru intretinerea ulterioara.
In cazul tamplariilor pentru subsoluri, depozite, spatii neincalzite, profilele din PVC, aluminiu sau lemn stratificat se comporta foarte bine. Nu recomand insa lemnul stratificat datorita faptului ca, de regula, intretinerea acestor spatii este neglijata iar lemnul stratificat trebuie intretinut ca sa aiba o viata lunga.
Pentru usi interioare recomand aluminiu fara ruperea puntii termice pentru ca sunt usoare si foarte usor de intretinut. Ar urma apoi usile din lemn stratificat care sunt insa mai grele. Usile interioare din PVC au dezavantajele mentionate mai sus, doar ca, fiind de interior, asupra lor nu mai actioneaza influenta razelor solare. De altfel, numai la noi in tara am vazut utilizandu-se pentru usi interioare profilele din PVC.
Compartimentarile interioare vitrate se executa cel mai frecvent din aluminiu fara bariera termica pentru ca sunt rezistente si foarte usor de intretinut. Foarte bine se comporta si lemnul stratificat. Pentru ca, de regula, compartimentarile interioare au dimensiuni mai mari iar profilele din PVC sunt mai putin rezistente la incovoiere, acestea se utilizeaza foarte rar.
Dupa cum s-a vazut, alegerea variantei de material este destul de complicata, mai ales ca nu am putut lua in considerare toate situatiile in care se utilizeaza tamplaria si toti factorii care actioneaza asupra ei.
Nu avem pretentia ca aprecierile noastre sunt complete sau sunt valabile in toate cazurile. Unele calificative pot fi mai bune sau mai proaste in functie de furnizorul de profile si accesorii dar si de cunostintele si experienta producatorilor de tamplarie.
Experienta mi-a dovedit, ca, deocamdata, si pretul este un factor luat in seama de beneficiari. Ca atare, in foarte multe situatii acestia au ales variante combinate. De exemplu, au realizat ferestrele din PVC imitatie stejar iar usile le-au executat din aluminiu cu ruperea puntii termice vopsit imitatie stejar. Sau in alte situatii, tamplaria expusa la soare a fost realizata din aluminiu si cea dinspre nord din PVC.
Esential este ca beneficiarul sa fie in cunostinta de cauza, iar pentru acest lucru trebuie sfatuit de specialisti in tamplarie dar care sa nu fie interesati sa vanda neaparat un anumit tip de tamplarie (PVC, aluminiu sau lemn startificat).