Ce e bine sa stii INAINTE de a termoizola casa cu polistiren sau “Ce sa invatam din greselile vecinilor nostri din Europa Centrala si de Est”
Sa invatam din greselile altora!
In ceea ce priveste reabilitarea termica a cladirilor, Romania este cu 10–15 ani in urma tarilor vecine din Europa de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia). In aceste tari, reabilitarea termica a inceput acum 10-15 ani si este realizata deja in proportie de peste 90%. Asta inseamna ca polonezii, cehii, ungurii sau slovacii au deja 10-15 ani de experienta cu polistirenul pe casa.
Un studiu de piata finalizat recent de Surveys Worldwide arata ce au invatat vecinii nostri esteuropeni in ultimii 15 ani despre izolarea cu polistiren. Prezentam mai jos ce este relevant in acest studiu.
Va exista mai mult condens in perete si mai multa umiditate in casa
Pe timpul iernii, intre interiorul casei si exteriorul acesteia apare o diferenta semnificativa de temperatura. Aceasta diferenta de temperatura dintre exterior si interior ajunge iarna frecevent la peste 45 de grade Celsius (cand afara sunt -20 grade iar la interior + 25 grade). Efectul acestei diferente mari de temperatura dintre interiorul si exteriorul casei este aparitia fenomenului de condens in interiorul peretelui. O data cu termoizolarea, amplitudinea acestui fenomen se mareste. 63% dintre respondenti au confirmat ca au simtit o crestere a nivelului de umiditate din casa.
Aparitia igrasiei si mucegaiului
In mod normal, apa rezultata in perete prin fenomenul de condens mentionat mai sus, se evapora natural si se elimina spre exterior in perioada calda a anului. Dupa aplicarea polistirenului, din cauza ca acesta are o permisivitate redusa la circulatia vaporilor, apa din perete rezultata prin condens, nu se mai poate elimina in exteriorul casei si incepe sa se indrepte catre interiorul casei si partial sa se acumuleze in perete conducand la aparitia igrasiei si mucegaiului. Aceasta se intampla in case in care anterior izolarii nu au existat niciodata aceste probleme. 21.3% din respondenti au mentionat aparitia mucegaiului in anumite zone ale peretelui si 8.9% au mentionat igrasia.
Riscul mare de a arunca banii pe fereastra
Termosistemul cu polistiren este un sistem relativ complicat care presupune montajul si punerea in opera a 7-8 componente. Acest nivel relativ ridicat de complexitate necesita atat experienta cat si un nivel profesional ridicat al montatorilor. Din pacate, nivelul de experienta, de supraveghere si de profesionalism in constructii in Europa de Est este foarte scazut ceea ce a facut ca, in Cehia de exemplu, peste 46% din lucrarile de termoreabilitare sa fie efectuate defectuos si sa necesite inlocuire sau reparatie. In Romania, procentul de implementare defectuoasa este si mai mare (62.7% conform aceluiasi studiu). Atunci cand termosistemul este aplicat defectuos, din cauza infiltrarii apei din precipitatii, deteriorarea lui este rapida, iar proprietatile termoizolatoare se pierd.
Greu de scapat de polistirenul deteriorat
Reparatia unui termosistem cu polistiren aplicat defectuos si deja degradat este greu de realizat intrucat in interiorul sistemului exista acumulata apa din precipitatii. Vecinii nostri din Cehia si Polonia au ajuns la concluzia ca in 80-90% din cazuri este mai bine sa dai jos intregul sistem decat sa incerci sa il repari. Din pacate, s-au izbit aici de problema costului distrugerii polistirenului folosit. Conform legislatiei europene, polistirenul nu poate fi aruncat ci trebuie incinerat in locuri speciale, proces care este foarte scump (depaseste costul polistirenului de la momentul achizitiei).
Structura de rezistenta afectata
Cine nu a vazut un termosistem dat jos nu isi imagineaza cum poate arata o fatada pe care a fost aplicat termosistem cu polistiren. Gaurile din zidarie (caramida, BCA, etc.) pentru prinderea polistirenului in dibluri sunt date prin percutie, iar in cazul carmizilor, aceasta conduce la o distrugere semnificativa a fetei caramizii cu consecinte serioase asupra structurii de rezistenta a casei.
56% din cei care au folosit polistiren pentru termoizolare ar alege o alta solutie!
Studiul mentioneaza ca 56% din vecinii nostri esteuropeni spun ca daca ar trebui sa faca inca o data termoizolarea casei, ar apela la alte solutii tehnice. O astfel de alternativa este tencuiala termoizolanta. Pentru mai multe informatii despre tencuiala termoizolanta completati formularul de mai jos.
Vor invata oare romanii din experienta vecinilor lor?
Ca orice lucru in viata, a fi in urma altora nu este doar un dezavantaj ci prezinta si avantaje. In acest caz concret romanii au sansa sa evite problemele de care s-au izbit ceilalti esteuropeni. O vor face oare?
– Sursa: http://surveysworldwide.com/blog/ro