Ce inseamna stres oxidativ si stoparea efectelor acestuia

Obiceiurile omului in ceea ce priveste consumul de alimente, in societatea moderna implica asimilarea din ce in ce mai multor grasimi de origine animala, si din ce in ce mai putine proteine cu valoarea biologica ridicata. Mai mult, obisnuim sa consumam alcool, tutun, iar mesele devin din ce in ce mai neregulate. Poluarea, stresul din ce in ce mai mare, alimentele ce contin foarte multe calorii sunt alti factori care se alatura celor de mai sus, si care conduc in final la diverse afectiuni despre care bunicii nostri spre exemplu nici nu auzisera, sau la aparitia lor la varste din ce in ce mai tinere, ca urmare a atacului la care organismul nostru este supus de catre radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt produsi fie de catre organismul uman, fie de catre factorii externi agresivi cum ar fi medicamentele, fumatul, poluarea si radiatiile, la care putem adauga si factorul aflat in top, anume supraconsumul caloric de calorii slabe calitativ regasite in preparate de tip fast-food. Radicalii liberi se caracterizeaza printr-o nocivitate foarte mare pentru organism pentruca distrug hormonii, enzimele metabolice, omoara celulele, etc…Prezenta in numar foarte mare a radicalilor liberi conduce la aparitia stresului oxidativ.

Instalarea stresului oxidativ inseamna ruperea echilibrului dintre antioxidanti, capabili sa contracareze efectele radicalilor liberi, si radicalii liberi. Asa cum am mai precizat stresul oxidativ este provocat de catre factorii poluanti, consumul de alcool in exces, fumat si alimentatie nesanatoasa. Nu o sa insistam foarte mult asupra efectele negative ale radicalilor liberi, ci mai mult asupra modului in care acestia pot fi contracarati.

Ameliorarea si stoparea efectelor negative ale radicalilor liberi revine in sarcina vitaminelor si mineralelor, singurele elemente capabile sa anihileze radicalii liberi. Sursele cele mai bune de antioxidanti sunt reprezentate de alimentele proaspete si suplimentele alimentare. Evident c a in fruntea listei nu poate fi altceva decat fructele si legumele proaspete, alimente sanatoase cat mai putin prelucrate sau deloc daca se poate, si apoi suplimentele alimentare, evident si ele impartite in fuctie de calitatea lor. Adesea cel mai bine, calitatea lor este de data de nivelul pretului, fiind de la sine inteles ca “ieftin si bun” este o sintagma ce are anumite limite, si care de fapt nu prea se aplica in realitate.

Singurul dezavataj al legumelor si fructelor, daca putem spune asa, este ca nu le putem avea intotdeauna proaspete la dispozitie, consumul lor fiind marcat de sezonalitate. Atunci putem folosi suplimentele alimentare, iar din experienta noastra va recomandam gama de produse Forever Living Products. Exista o sumendenie de produse ce contin antioxidanti in oferta firmei Forever Living, dar vom enumera numai unul, anume Forever Nature’s 18.

In concluzie, aveti grija de sanatatea dumneavoastra, acordand o mare atentie asupra a ceea ce consumati, sau nu consumati, si faceti pe cat posibil sa corectati carentele alimentare.