Dilema, sistem constructiv din: lut, caramida, beton, lemn sau otel?
Dilema nu e mica atunci cand e vorba sa alegi atat modelul cat si tipul constructiv al casei in care vei locui probabil toata viata!
Daca modelul poate fi ales din miile de oferte aflate pe internet, pe siturile diferitelor firme de proiectare si constructii, tipul de structura a casei nu este usor de definit si ales, avand in vedere ca majoritatea viitorilor beneficiarilor nu sunt constructori, iar optiuni exista: lut, caramida, beton, lemn, otel, etc.
Lut
Casele din lut (chirpic sau adobe) sunt la moda acum pentru ca sunt aproape 100% eco. Dupa locuirea in uratele si nesanatoasele blocuri din beton, multi se intorc la origini si isi doresc o casa ecologica din lut. Este o solutie doar pentru persoane care au buget serios si locuiesc in zone unde aceste case pot fi construite.
Paradoxal, desi sunt din lut, pentru a le construi la standard de confort si siguranta maxime, aceste case impun un buget foarte mare si specializare de clasa a constructorului care se incumeta sa construiasca o astfel de casa.
Izolarea contra inundatiilor si a umezelii se poate face dar iarasi este costisitoare.
Casele de la tara din chirpici se fac ieftin, dar acestea nu reprezinta locuinte moderne si sigure. Sunt totusi un adapost utilizat de foarte multi oameni care nu isi permit altfel de casa.
Caramida
Caramida ramane materialul cel mai utilizat in constructiile de case din Romania, nu datorita faptului ca ar fi solutia cea mai buna, ci din comoditate sau rutina si din conservatorism.
Pe langa faptul ca izolarea lor termica adecvata necesita un efort financiar mare, pentru finisarea lor interioara manopera este foarte costisitoare, iar operatiile sunt multiple si greoaie. Au aparut masini care sa ajute executia mai rapida a tencuielilor, de exemplu, dar totul cu costuri supliemntare si mari!
Beton
Structurile pe cadre din beton se folosesc in continuare la blocuri sau case cu peste 3 nivele, nefiind recomandate pentru casele mai mici ca inaltime.
Un avantaj e ca dupa ce ai creat structura umplutura nu mai conteaza prea mult acesta putand fi din: chirpic, caramida, BCA, BCU, paie, lemn, orice! Un alt avantaj este rezistenta la cutremur destul de mare la cladirile pe cadre din beton.
Problema mare este ca se creaza punti termice in zonele unde avem grinzile si stalpii de beton. Pentru a rezolva acest aspect, ar trebui ca termoizolatia exterioara sa fie mult mai groasa in zona betonului fata de restul peretelui. Deci, cel putin la colturi vom avea mereu punti termice, igrasie si mucegai, daca nu izolam corect, si costisitor, bineinteles, deoarece materialele sunt incompatibile si nu usor de pus in opera corect.
Costurile de construire sunt foarte mari, mai mari decat la casele din caramida sau din lemn.
Lemn
Casele din lemn nu sunt ideale, dar sunt cele mai construite in lumea civilizata a Americii si Europei, din vremuri stravechi, iar in era postmoderna, acestea au devenit locuintele cele mai cautate, inclusiv in Italia, unde de milenii piatra si neprimitoarea gresie erau „regina” constructiilor.
Am construit case din lemn in Italia, iar multi beneficiari se plangeau de marmora si granitul din casele parintesti, care i-au imbolnavit de reumatism si nu mai vor ca urmasii lor sa sufere astfel, de aceea vor case din lemn!
Dezavatajele sunt doar doua la casele din lemn: cum le ptoejam de apa si de foc? Celelate se rezolva simplu, iar pentru foc noi avem solutia care le aduce la aceeasi protectie la foc ca si casele din caramida. Privind protectia la igrasie, umezeala, insecte, rozatoare, la fel avem solutii care rezolva in totalitate aceste aspecte.
Singura problema mai greu de rezolvat este protectia la apa provenita din inundatii si calamitati, dar si aici exista cateva solutii, recomandate pentru orice tip de casa, si anume: supra-inaltarea fundatiilor si hidroizolarea (costisitoare) a partii de jos a casei.
Otel
Personal, am lucrat in cladiri din otel si sticla in America, dar nu as locui intr-o casa intesuta de o structura densa de otel. Pe santier avem containere, dar casa mea nu va fi niciodata o structura numai din otel, in care cantitatea acestui material este prodominanta.
Nu stiu exact de ce, dar am o retinere fata de aceste cutii de rezontanta ciudata si, probabil, inexplicabila pe deplin. M-as bucura la comentarii sa vina cineva si sa spune, de ce ii place sa locuiasca intr-o casa din otel.
Mixt: otel plus lemn
Aici am redus foarte mult cantitatea de otel, acesta fiind in totalitate acoperita de un strat gros de materiale ecologice, cum e lemnul si fibra de celuloza. Structura unei astfel de case nu are moarte, iar flexibilitatea in design, amenajare si reamenajare sunt foarte mari. Casa este pasiva, iar consumurile energetice sunt foarte mici, apropate de zero.
Dezavantaj, costul este cu 5-6% mai mare decat al unei case din lemn, dar la fel, sau poate chiar mai mic, decat al celei din caramida sau beton.
Cateva materiale de constructii si efectele lor asupra sanatatii si mediului
Betonul armat
– Fabricatie foarte poluanta, mare consumatoare de energie, foarte greu de reciclat.
Caramida
– Lut procesat, desi este ars, este un material relativ sanatos si bun pentru constructii.
Chirpicul
– Lut amestecat cu paie si balegar de cal (sau vaca), cele mai naturale materiale din lume!
Lemnul
– Indiscutabil cel mai sanatos material utilizat in constructii.
Vata de sticla
– Fibrele minerale sunt foarte iritante pentru caile respiratorii. In prezent producatorii le-au modificat compozitia si au redus bio persistenta fibrelor inhalate. Pentru orice manipulare (taiat, montaj, eliminare) trebuie folosite: masca de tip P3, ochelari de protectie, manusi si haine bine inchise la extremitati. Pentru fabricare e nevoie de o importanta cantitate de energie si este greu de reciclat.
Izolanti in poliuretan si polistiren
– Prezenta in spuma a poliuretanului a isocianatului poate provoca alergii. Subprodusele fabricarii gazului propulsor contribuie la distrugerea stratului de ozon. Nu sunt biodegradabili.
Fibra de celuloza
– Izolant din materiale reciclabile, ecologic si rezistent la foc si agenti externi.
Formaldehida
– Foarte utilizata in placile din aglomerat, in covoare si mochete. Este iritanta, poate provoca alergii si ar putea fi cancerigena. In ultimii ani aceasta a fost eliminata din compozitia placilor de OSB.
Solventii prezenti in numeroase lacuri si vopsele
– Degaja vapori ce pot fi toxici. Solutia: folosirea vopselelor eco pe baza de apa.