Ce trebuie sa stim despre CASCO

Ce trebuie sa stim despre CASCO

Asigurarea auto CASCO este un tip de asigurare prin intermediul careia soferul asigurat transfera riscurile legate de propriul sau automobil unei companii de asigurari. Aceste riscuri se refera atat la avarierea autoturismului, cat si la furtul acestuia.

Diferenta dintre RCA si CASCO este atat la nivel de obligativitate, cat si la nivelul riscurilor asigurate. RCA-ul acopera pagubele suferite de terti, in timp ce CASCO acopera riscurile legate de propriul automobil. Asigurari livrare RCA, cat si CASCO veti gasi o multitudine pe site-urile dedicate comercializarii de asigurari auto.

Avarierea automobilului poate fi una partiala sau una totala, in timp ce riscul de furt se incadreaza si el in doua categorii: furt partial sau total. Avarierea partiala a masinii include pagubele produse intr-un accident auto, cat si pe cele in parcare, cu autor cunoscut sau necunoscut. Asigurarea CASCO nu acopera insa avarierea autoturismului in parcare de catre posesorul acestuia sau de catre membrii si apropiati ai familiei acestuia. In plus, acest tip de asigurare nu acopera nici avarierea masinii cu substante corozive sau datorate de utilzarea masinii in apa.

Atunci cand incheiem o polita CASCO, masina va avea o anumita valoare inscrisa in polita. Valoarea aceasta trebuie sa fie cat mai apropiata de valoarea reala a autoturismului. Astfel, se pleaca de la pretul de catalog al masinii la asigurator sau de la pretul pe care proprietarul l-a platit pe respectivul autoturism (situatia difera de la un asigurator la altul) la care se aplica un coeficient legat de vechimea masinii si de numarul de kilometrii parcursi. La aceasta, daca se doreste asigurarea dotarilor suplimentare ale autoturismului, la valoarea rezultata se va adauga si valoarea dotarilor suplimentare.

O oferta de asigurari CASCO va avea ca criteriu si clasa de risc in care se incadreaza masina. Astfel masinile sport se incadreaza intr-o clasa de risc mai ridicata decat cea a masinilor obisnuite. De asemenea, este de retinut faptul ca in general masinile acceptate de catre companiile de asigurari pentru incheierea unei astfel de polite nu sunt mai vechi de 10 ani, exceptie facand masinile de epoca, care constituie o categorie separata de asigurari.

Back To Top