Cele mai mari esecuri din piata imobiliara romaneasca
Piata imobiliara romaneasca nu a dezmintit. La fel ca in toata lumea, dupa o perioada exploziva, a urmat un declin abrupt. Unii investitori au fost precauti si au facut plasamente mai putin riscante, altii nu au anticipat insa momentul culminant. Citeste cat de surprinzatoare a fost criza din real-estate pentru o parte din marii actori.
Intai au venit investitorii speculativi pe piata imobiliara, care dupa ce si-au atins targetul – sa faca bani – au plecat spre alte tari emergente.
Au cumparat, au format portofolii de zeci de mii de metri patrati de constructii noi, le-au vandut la cele mai bune randamente din Europa sau le-au inchiriat. Primele tranzactii, de pe piata imobiliara romaneasca, cu imobile de birouri din Bucuresti, parafate in 2003 – Opera Center si Europe House s-au facut la un randament de 12%-13%, in timp ce pietele mature ofereau yelduri la jumatate. Marii dezvoltatori, companii de renume cel putin european, s-au avantat si ele intr-o piata imobiliara a recordurilor.
Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de servicii de consultanta imobiliara More Real Estate Services, isi aminteste ca pana acum doi-trei ani, preturile proprietatilor din Romania cresteau de la o zi la alta. Acele vremuri nu se vor intoarce, spune Papageorgiadis, care subliniaza ca acele cresteri nu erau sanatoase.
Pentru cativa ani (2003-2007) Romania a fost cu adevarat un paradis imobiliar. Unii jucatori au avut castiguri fara precedent, dar la final- altii au pierdut.
Efectul de domino in piata imobiliara
RED Management Capital, companie imobiliara controlata de fondurile de investitii Warburg Pincus si GED, a dezvoltat pe piata locala doar proiecte de retail. Pana acum, niciunul in Bucuresti.
La sfarsitul lui 2008, la Braila, dupa o investitie de 45 mil. euro, RED Management Capital a lansat mall-ul de 37.000 de metri patrati, Armonia Center. Dupa o jumatate de an, dezvoltatorii au anuntat ca ii vor pune lacatul din cauza vanzarilor slabe si a numarului mic de vizitatori. Acesta a fost primul mare esec de pe piata imobiliara romaneasca.
O data cu mall-ul, francezii de la Carrefour, principala ancora a proiectului, s-au vazut nevoiti sa inchida si ei hipermaketul. La nivel national, peste 20 de hipermarketuri si supermarketuri au fost inchise in 2009. Dintre toate, Carrefour este singurul retailer international care a renuntat la o unitate din retea. Alaturi de el, Primavara, Spar, Trident, MiniMax si Ethos au operat cel putin o inchidere.
Pentru Armonia Center, proprietarii incearca in prezent sa identifice cea mai buna solutie de reconversie si astfel sa relanseze proiectul. In Braila, inainte de deschiderea mall-ului Armonia, era deja un alt centru de cumparaturi de tip mall.
In prezent, compania cu actionariat american si spaniol, are in lucru cinci proiecte de retail, la Constanta, Satu Mare, Iasi, Harghita si Husi. Potrivit primelor estimari ale companiei, toate trebuiau livrate pana in 2010, insa termenele au fost devansate cu doi-trei ani, in functie de proiect.
Ultima Picatura in piata imobiliara romaneasca
Primul hipermarket din reteua PIC, deschis la Pitesti, a fost ultimul ce s-a inchis, la inceputul anului. Aflata in insolventa, compania PIC nu mai opereaza acum niciun hipermaket. Ilie si Cornel Penescu au tras obloanele, rand pe rand, la toate cele cinci unitati din retea de la inceputul lui 2009, an ce a coincis cu arestarea lui Cornel Penescu, pentru dare de mita.
Milionari in euro, cu o avere de 100 mil. euro in 2008, potrivit Forbes 500 Miliardari, fratii Penescu au pe compania PIC datorii de peste 60 de milioane de euro.
In prezent, activele PIC sunt scoase la vanzare. Insa, pana acum, niciuna nu a fost cumparata. In total, investitiile fratilor Penescu in reteaua PIC au insemnat peste 80 mil. euro in 2008, reteaua a avut o cifra de afaceri de 155 mil. euro, in timp ce in primele sase luni din 2009, hipermarketurile au inregistrat vanzari cu 100 mil. euro mai mici.
Pariul hotelier de pe piata imobiliara al fratilor Negoita
Fratii Negoita, a caror avere a fost cladita in perioada de boom imobiliar, sunt printre cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidentiale si proprietari de spatii hoteliere de pe piata imobiliara. in portofoliul lor se afla peste 2.400 de locuinte si patru hoteluri, dintre care unul este cel mai mare din Europa de Est, cu 1.460 de camere. Nu mai putin de 50 de hectare de teren, majoritatea in Popesti-Leordeni si Pipera, asteapta sa le vina randul sa fie construite de Robert si Ionut Negoita.
Cel mai mare hotel din Europa de Est, Rin Grand, clasificat cu patru stele, este si printre cele mai fragile business-uri ale celor doi. Cu investitii pentru deschidere de peste 65 mil. euro, unitatea de cazare are deja in conservare aproximativ 300 de camere, care cel mai probabil vor fi transformate in spatii de birouri, din cauza gradului scazut de ocupare al hotelului. Afacerile din hoteluri ale celor doi au insumat anul trecut 14 mil. euro, in scadere cu 20% fata de 2008.
Padure cu teren scump
George Padure, fost primar al sectorului 1 din Capitala, impreuna cu un grup de investitori belgieni, a cumparat pentru 14 mil. euro, potrivit informatiilor vehiculate in piata, un teren de 33.000 mp in Colentina, chiar in momentul in care preturile terenurilor erau la cele mai mari cote (2006-2007).
Prin firma Sigma Proiect Development, cotrolata de cele doua parti, Padure voia sa dezvolte un proiect de 1.500 de locuinte – Sigma Residence and Gardens. insa, proiectul a fost oprit in noiembrie 2008, iar firma si-a cerut intrarea in insolventa. Omul de afaceri voia sa investeasca 200 de mil. euro in acest complex. El a mai dezvoltat ansamblul Metropolis din Bucurestii Noi.
Marele faliment in piata imobiliara romaneasca
Insa, unele din cele mai mari pierderi de pe piata imobiliara romaneasca i-au avut in prim plan pe britanicii de la EFG Crevedia Development, care planuiau un mini oras de 6.000 de locuinte la Crevedia, in judetul Ilfov. Firma lichidatoare PricewaterhouseCoopers a scos de anul trecut la licitatie terenul de peste 124 de hectare sa acopere datoriile de ordinul zecilor de milioane ale firmei intrata in faliment. Investitiile anuntate erau de aproape 2 mld. euro.
Sursa: www.imobiliare.ro