Cheltuieli mari generate de cladirile prost ventilate

Cheltuieli mari generate de cladirile prost ventilate

Ventilatie: cheltuieli colosale generate de cladirile prost ventilate

Unele standarde internationale impun o ventilare de 8 litri pe secunda (L/s) de aer exterior ventilat per persoana in cladirile de birouri. Un volum dublu are reduce simptomele numite SBS (Sick Building Syndrome), precum si absentele de la serviciu, ar imbunatati performantele de munca si ar genera miliarde de dolari in economii anuale doar in Statelor Unite, arata un studiu al institutiei specializate „Indoor Air”.

Iata cateva masuri pentru a ventila mai bine cladirile si spatiile aglomerate:
– marirea ratei de ventilare cand aceasta scade sub 12-15 Litri/secunda per persoana;
– evitarea incalzirii spatiilor pe timp de iarna cu peste 23 grade;
– instalarea de economizoare de aer acolo unde acestea nu exista;
– utilizarea materialelor care nu retin apa sau umiditatea (ex. fibra de celuloza);
– eliminarea igrasiei si a mucegaiului – prin mentenanta permanenta a cladirii.

Beneficiile estimate in studiul facut de Indoor Air in SUA, prin cresterea ratelor de ventilare si a capacitatii de aer in birouri, se ridica la 22 miliarde de dolari anual, in conditiile in care costurile anuale pentru energie sunt sub 0,1 miliarde de dolari.

In afara de SBS, o alta afectiune care poate aparea la birou este asa-zisul RI (Building Related Illness). Simptomele, asemanatoare celor gripale – dureri in piept, febra, raceala si dureri de muschi – se estompeaza sau dispar dupa o perioada mai lunga de la parasirea cladirii.

Ventilatia inadecvata este unul dintre principalii factori responsabili de aparitia acestor sindroame. Studiul releva ca persoanele care lucreaza in cladiri ventilate cu aer conditionat s-au imbolnavit mai des decat cele care folosesc o aerisire naturala sau sisteme mecanice de ventilare.

Nici un sistem de ventilatie nu este eficient in a indeparta substantele toxice si cancerigene din fumul de tigara. Timpul prelungit de inhalare, chiar in doze mici, a acestor agenti iritanti, toxici sau alergeni, poate avea efecte similare cu ale unei expuneri indelungate la tutun.

O alta cauza a afectiunilor ar putea fi adezivii, mochetele, tapiteriile si produsele de curatat, considerate surse de contaminare chimica ce pot provoca intoxicatii.

De asemenea, bacteriile sau microorganismele precum acarienii, mucegaiurile si diversi virusi pot aparea in apa statuta acumulata in conducte si canalizari. Daca tevile instalatiei sunt prost intretinute, aceasta favorizeaza umezirea tavanelor, mochetelor sau a peretilor.

Si calculatoarele genereaza electricitate electrostatica, in timp ce copiatoarele emit ozon.

Medicii romani stiu de cele doua afectiuni diagnosticate de specialistii americani. Consultatiile la medicul alergolog, in ultimii ani, sunt determinate de iritatii ale ochilor, stranut, secretie nazala, mancarimi ale nasului si pielii, raguseala, tuse si oboseala. Pacientii sunt, adesea, tineri ce lucreaza multe ore in cladiri moderne, prost ventilate si amplasate in zone cu trafic intens, copii ce invata in scoli aglomerate si neaerisite, dar mai ales persoanele alergice si fumatorii.

Cauta pe site solutii pentru ventilarea cladirii tale dar si produse, documentatii, imagini si fise tehnice.

Back To Top