Codul muncii modificat din nou

Relativ la codul muncii, as putea spune inca de la inceput urmatoarele: Locuim in Romania si asta ne ocupa tot timpul! In concluzie: numai la noi se putea intampla acest lucru atat de des. Ce s-a mai intamplat, probabil veti intreba. Pai, un lucru foarte important pentru noi toti, clasa muncitoare in special, si anume ca… Se modifica din nou! Ce? Cine? Ce altceva decat codul muncii?

Acest lucru s-a intamplat inca de la inceputul noului ani 2015, iar schimbarile au legatura cu durata concediilor la care un salariat are dreptul. Poate ca unii dintre voi veti spune ca sunteti deja obisnuiti cu aceste schimbari in codul muncii mai ales la noi in tara insa eu cred ca este un subiect demn de luat in seama. Asa ca m-am interesat cat am putut si astfel va voi relata si voua cateva din prevederile noului cod al muncii. Atfel ca in principiu, anumite concedii la care angajatii au dreptul, printre care se numara cel medical, sunt considerate perioade in care acestia au lucrat, conform unui act normativ publicat in data de 25 ianuarie 2015 in Monitorul Oficial.

In ceea ce priveste concediul de odihna, vechiul cod al muncii spunea cam asa: „se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic”, insa de anul acesta din luna ianuarie codul muncii spune altceva in ceea ce priveste acest concediu, si anume ca „durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile”. Ei bine, mie personal nu mi se pare normal, pentru ca in cazul in care voi fi angajata unui magazin, spre exemplu, concediul meu va fi la mana sefului, astfel ca el imi poate da concediu cand vrea el nu cand vreau eu… pentru ca de obicei, in astfel de concedii, contractul nu se negoziaza, cu atat mai putin durata concediilor.

Pe de alta parte este si o veste buna, in ceea ce priveste codul muncii pe 2015 si anume ca acesta perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata. Cu alte cuvinte, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an. Acest lucru este unul foarte bun, macar zilele in care suntem in incapacitate din punct de vedere al sanatatii sa mergem la munca sa ne fie recunoscute.

Voi ce parere aveti? Aveti si alte noutati in legatura cu codul muncii modificat in 2015, din nou?