Conceptul de casa pasiva si trendul european

O „casa pasiva” este o locuinta foarte bine termoizolata si fara un sistem de încalzire clasic. O casa pasiva standard contine o anvelopa exterioara a casei foarte bine izolata termic, ferestre termopan si tâmplarie lemn stratificat termoizolat (sau PVC) si un sistem de ventilatie integrat, care elimina aerul viciat din cladire si îl trece printr-un schimbator de caldura; acesta recupereaza o parte a energiei termice transferând-o catre aerul proaspat ce intra de afara în locuinta.

O casa pasiva poate fi construita oriunde în lume deoarece conceptul este foarte simplu dar, în acelasi timp, inteligent. Conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania exista câteva mii de case pasive construite în Europa, în mod special în Germania (peste 3500), Austria (peste 1000), Elvetia si Suedia.

Exista o tendinta de dezvoltare rapida a caselor pasive si în alte tari europene datorita faptului ca guvernele acestora ofera recompense serioase celor ce construiesc energetic inteligent, dar mai ales pentru faptul ca aceste locuinte sunt deosebit de sanatoase si ecologice.

Uniunea Europeana a elaborat câteva directive, printre care si „The Energy Performance Directive” (Directiva Performantei Energetice) la care fiecare membru trebuie sa adere, deci si România. In aceste directive sunt prevazute obligatii pentru o mai buna termoizolare a cladirilor vechi si noi, iar tendinta constructorilor este de a adopta tehnologii noi si construirea de case pasive, în locul constructiilor clasice.

Citeste mai mult despre Casa Pasiva…