Constructii case pasive imprimate in 3D in cartierul rezidential IasiX

Constructii case pasive imprimate in 3D in cartierul rezidential IasiX

Proiect – Case pasive imprimate in 3D

Un proiect de investiţii realizabil, în ciuda crizei financiare din ultimii ani!

Având în vedere trendul pe plan naţional si international, cererea mare de locuinte eficiente energetic sau pasive la pret decent, precum şi faptul că piaţa construcţiilor în România nu a stagnat, ci este in continuă dezvoltare, succesul proiectului este garantat.

Sumar executiv

Ideea prezentului proiect a apărut observând nevoia stringentă de oferte de agroturism, turism ecologic, precum şi nevoia de locuinţe trainice, cu ambient sănătos şi nevoia de servicii pentru turism, populaţie şi oameni de afaceri.

Credem că „A locui înseamnă mai mult decât a avea un acoperiş deasupra capului tău!” De aceea, în conformitate cu viziunea noastră, propunem proiectul Centrul Rezidenţial IasiX construit cu case termoizolate sau chiar cu case pasive.

Cine suntem şi ce propunem:

─ SC Austrocasa Srl, societate de construcţii româno-austriacă, cu sediul în Iaşi, str. Banat nr.1-B, domeniu de activitate: construcţii civile, locuinţe termoizolate, energii alternative, case pasive.
─ Beneficiarii acestui proiect vor locui în habitaturi sănătoase, într-o comunitate de tip cartier rezidenţial, cu case pasive (sau termoizolate, cu sistem clasic de încălzire) de diferite modele şi mărimi;
─ In prezent deţinem tehnologia pentru energii alternative şi case pasive (sau case termoizolate);
─ Nu deţinem terenul necesar punerii în operă a proiectului, care va fi obţinut prin contribuţia partenerilor investitori;
─ După analizarea acestui sumar executiv, supunem proiectul propus unei discuţii la „masa rotundă”.

Obiectiv general, social:

─ Locuitori din diferite categorii sociale, convieţuind într-un climat social şi cultural sănătos: vârstnici, pensionari, familii tinere, profesionişti, studenţi, persoane cu dizabilităţi;
─ Asistenţă mutuală comunitară, cum ar fi magazine, terenuri de sport, etc.;
─ După caz, Asociere în administrarea centrului rezidenţial IasiX;
─ Crearea de locuri de muncă pentru tineri şi specialişti care vor fi atraşi către zona rezidenţială, care poate fi şi o zonă rurală în apropiere de oraş; aproape toate locurile de muncă ar putea fi ocupate de locuitorii comunităţii.

Obiective ecologice şi economice:

─ Consum de energie foarte scăzut (case pasive şi energii alternative: panouri solare şi fotovoltaice, etc.);
─ Folosirea de materiale de construcţii, pe cât posibil, sănătoase şi non-toxice;
─ Refolosirea apelor pluviale şi a celor uzate pentru: irigaţii, fântâni arteziene, etc.;
─ Implementarea în acoperişul caselor pasive a panourilor solare pentru apă caldă şi aport la sistemul de încălzire (în cazul caselor termoizolate, semi-pasive);
─ Eventual, producţia de panouri solare pentru încălzirea apei menajere (deţinem tehnologia şi bugetul necesar începerii activităţii de producţie).

Proiectul de construire propus:

─ Proiectul poate fi implementat în judeţul Iasi sau oriunde în România. Propunem începerea lucrărilor de construcţii în martie 2017; durata realizării unui cartier de acest fel: 12-15 luni;
─ Centrul IasiX va oferi posibilitatea întrunirilor şi întâlnirilor în spaţii sociale comune (parcuri, alei, atelier creaţie, spaţii comune, café, spălătorie de rufe comună;
─ Zonă de eco şi agroturism: camere de oaspeţi, restaurant, minihotel, terenuri de sport, sauna, parcare pentru maşini şi biciclete;
─ Zonă privată de odihnă: terase, balcoane, grădini private.
Ce este o casă pasivă?
─ O casă pasivă este o locuinţă fără sistem de încălzire, energia termică fiind furnizată de către un sistemul de ventilaţie din locuinţă. O casă pasivă standard conţine o anvelopă exterioară foarte bine izolată termic, ferestre tâmplărie pvc sau lemn stratificat termoizolat şi un sistem de ventilaţie integrat.
─ Sistemul de ventilaţie integrat elimină aerul viciat din clădire şi îl trece printr-un schimbător de căldură care recuperează o parte a energiei termice transferând-o către aerul proaspăt ce intră de afară în locuinţă.
─ O casă pasivă oferă condiţii de locuire foarte confortabile şi sănătoase, atât iarna cât şi vara, lipsind cu desăvârşire igrasia iar vara răcoarea din interior fiind foarte plăcută.
─ Cei ce suferă de alergii diverse (curent, praf, astm, etc.) pot fără probleme să ţină ferestrele închise primăvara sau toamna, deoarece locuinţa este alimentată permanent cu aer prospăt filtrat.
─ Spre deosebire de casa pasivă, o casă termoizolată nu dispune de un sistem special de ventilaţie/încălzire, ci de unul clasic, şi are un strat mai mic de termoizolaţie a clădirii (10-15cm).

Casa pasiva Preeria


Back To Top