Constructii de case

Constructii de case

Constructii de case eco pasive

Casa eco pasiva reprezinta un concept, un nou mod inteligent de a construi. O casa eco pasiva consuma cu 80-90% mai putina energie decat o constructie standard. Consumul de energie al unei case eco pasive este mult mai redus decat consumul unei case eficienta energetic, construita la standard european, in schimb, confortul este net superior.

In constructii de case eco pasive se utilizeaza la maxim toate sursele de caldura disponibile, si anume caldura corpului, caldura primita de la soare prin pereti si ferestre speciale, etc., astfel incat necesarul de energie pentru incalzire este extrem de redus.

Ferestrele construite in mod inteligent si anvelopa cu o izolatie extrem de eficiente in peretii exteriori, acoperis si la sol, fac posibila pastrarea caldurii in interior.

Aerul proaspat, fara curenti, este furnizat de un sistem de ventilatie mecanica controlata ce recupereaza caldura aerului evacuat si o restituie in interior.

Constructii case eco pasive – confort prin eficacitate

Casa eco pasiva este conceptul de varf in termenii constructiilor eficiente energetic; economia de energie pentru incalzire este de 90% in comparatie cu o casa nou construita dupa normele europene in vigoare. Nevoia de energie pentru incalzire fiind sub 15 kW/h/mp/an, aceasta genereaza costuri de numai 10-25€/luna. Aceste case ajung la economii mari de energie gratie unor componente particulare eficiente si unei ventilatii inteligente, confortul fiind optimizat si nicidecum diminuat.

Casa eco pasiva este mai mult decat o casa care economiseste energie, este un concept inteligent pentru construirea de case de calitate, sanatoase si durabile:
* In prezent constructiile noi si cele in reabilitare, fiind din ce in ce mai bine izolate si mai etanse la aer, genereaza reale deficiente de ventilatie. Nici ventilatia prin deschiderea ferestrelor nu este satisfacatoare din punct de vedere energetic. Aerul proaspat nu este doar o chestiune de confort, ci o necesitate pentru o viata sanatoasa, de aceea ventilatia unei locuinte este esentiala pentru constructiile viitorului;
* Un sistem de ventilatie mecanica controlata are un pret, dar daca este construit in maniera eficienta acesta genereaza mari economii. Sistemele de ventilatie cu eticheta -casa eco pasiva- sunt rentabile in mod sigur si garantat de producatori;
* Conceptul de casa eco pasiva impune prezenta aerului proaspat in fiecare camera; daca acesta este folosit pentru incalzire – in cantitate rezonabila, fara circulare necontrolata, fara zgomot si fara curenti – atunci sistemul de ventilatie este foarte rentabil;
* Ideea de aer proaspat incalzit este posibila doar intr-o cladire foarte bine izolata si etansata cum este casa eco pasiva. Nevoia de energie pentru incalzire trebuie sa fie sub 10 W/mp (locuibil) daca dorim sa utilizam fluxul de aer ventilat pentru incalzirea cladirii. casa eco pasiva presupune performanta in termeni de: izolatie, constructie fara punti termice, etanseitate la aer, ventilatie cu recuperare de caldura, ferestre si tehnica inovatoare.

Standarde case eco pasive

Casele pasive sunt constructii care asigura un climat interior confortabil atat vara cat si iarna fara a se recurge la un sistem conventional de incalzire sau racire. Pentru ca aceasta sa fie realizabil este esential ca in conditiile climatului nostru nevoia de energie pentru incalzire sa nu depaseasca 15 kWh/m²/an, ceea ce corespunde unei instalatii de incalzire cu o putere maximala de 10 W/m².

Aceasta nevoie redusa de caldura poate fi sustinuta de sistemul de ventilatie care oricum este indispensabil pentru garantarea igienei si calitatii aerului. Aceasta semnifica faptul ca o casa eco pasiva necesita cu 80% mai putina energie pentru incalzire decat o casa construita cu sistem clasic dupa normele in vigoare (standard european).

Termenul de casa eco pasiva a fost ales in principal pentru ca folosirea pasiva a energiilor ambiante (radiatia solara prin ferestre) si a surselor de caldura interne (aparate electrice si locuitori) sunt suficiente pentru mentinerea in interiorul cladirii a unei temperaturi agreabile pe tot parcursul anului.

Standardele casei pasive ofera o maniera interesanta de a reduce la minim cererea energetica a constructiilor noi. Acest minim al nevoii de energie poate fi satisfacut exclusiv din surse regenerabile.

Cele doua principii majore ale unei case eco pasive sunt:

1. Optimizarea conditiilor de baza
Intr-o casa eco pasiva crestem performanta componentelor ce sunt indispensabile: anvelopa cladirii, ferestrele si ventilatia. Eficienta termica a acestor componente este ameliorata pana in punctul in care un sistem de incalzire conventional nu mai este necesar. Sursa principala consta in recuperarea caldurii din aerul viciat.

2. Reducerea maxima a pierderilor
Caldura disponibila intr-o locuinta este pastrata in interior atat de eficient prin realizarea unei foarte bune etanseitati. Calcule realizate dupa modele teoretice si numeroase exemple deja construite dovedesc ca in conditiile variate ale climatului european, o strategie care focalizeaza pe reducerea pierderilor de caldura este mai eficienta decat o strategie care se concentreaza in principal pe utilizarea pasiva sau activa a energiei solare.

constructii de case eco pasive

Back To Top