In ultimul timp, vorbim tot mai mult despre constructii ecologice. Cu toate acestea, exista ina un grad de confuzie, la nivelul publicului general, cu privire la caracteristicile si avantajele acestor constructii ecologice.
Constructii ecologice – caracteristici
Prin constructii ecologice se inteleg acele constructii care sunt construite din materiale naturale, nepoluante, si in acelasi timp au un impact redus asupra mediului datorita eficientei energetice ridicate. Astfel, pentru a se califica drept constructii ecologice, respectivele constructii ar trebui sa contina materiale a caror producere si exploatare are un impact cat mai redus asupra mediului – caramida ecologica, lemn, materiale izolante ecologice, cum ar fi vata bazaltica, celuloza sau vata minerala, vopseluri ecologice si asa mai departe.
Eficienta energetica este de asemenea esentiala in cazul unor constructii ecologice. Aceste constructii ecologice ar trebui sa ofere un coeficient de transfer termic cat mai scazut. In mod optim, in cazul unor constructii ecologice bine executate, coeficientul de transfer termic nu ar trebui sa depaseasca 0,15 unitati. Prin comparative, locuintele conventionale au un coeficient de transfer termic dublu sau chiar triplu.
Constructii ecologice – avantaje
Aceste constructii ecologice au nenumarate avantaje si se impun ca o solutie moderna, durabila si sanatoasa. Constructiile ecologice contin doar materiale de constructie cu un impact redus asupra mediului, pe de o parte, si fara efecte negative asupra sanatatii oamenilor. Tocmai de aceea aceste constructii ecologice ofera un mediu interior sanatos, aerul nefiind incarcat de chimicalele si gazele nocive care se elimina din materialele de constructie folosite pentru locuintele conventionale. Deasemenea, aceste constructii ecologice au un impact redus asupra mediului si din cauza faptului ca sunt foarte eficiente energetic. Respectivele constructii ecologice vor necesita un consum energetic foarte redus. Prin urmare, ele sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci si extreme de economice.
Constructii ecologice reprezinta, de fapt, viitorul in domeniul constructiilor. Fiecare persoana care ia in calcul, in momentul de fata, construirea unei locuinte sau a altuit tip de edificiu (spatiu comercial, birouri, spatii de productie) ar trebui sa ia in calcul aceste constructii ecologice. Dincolo de avantajele imediate, detaliate mai sus, aceste constructii ecologice reprezinta un mod de a proteja mediul inconjurator si de a ne asigura ca nu risipim resursele energetice de care dispunem.
Constructii ecologice – includerea instalatiilor pentru producerea energiei
Printre caracteristicile principale ale constructiilor ecologice se numara si dotarea acestora cu instalatii specific pentru producerea energiei electrice sau recuperarea energiei termice din mediul inconjurator: panouri solare, panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau pompe de caldura. Aceste constructii ecologice reusesc, prin urmare, sa produca cea mai mare parte a apei calde menajere si a energiei electrice folosite in interior. De asemenea, prin intermediul unor instalatii moderne de incalzire, precum pompele de caldura, aceste constructii ecologice recupereaza caldura inmagazinata in mediul inconjurator pentru o incalzire eficienta si economicoasa a interiorului.
Pentru mai multe detalii despre ce inseamna o casa ecologica si eficienta energetic, click aici!