Cozonac cu nucă

Cozonac cu nucă

Pentru 2 kg. de faina ai nevoie de:
8…10 oua
500gr. zahar
1litru lapte
250ml ulei
100gr.unt
2 linguriţe sare
o sticluţă rom,sau alte mirodenii
drojdie de mărimea a 3 nuci mari
2 ouă ptr.uns cozonacii deasupra.
Pentru umplutura ai nevoie de
400gr. zahăr
1,5kg. Miez de nucă sau rahat
Se poate folosi si miez de nucă si rahat
O sticluţă rom,sau alte mirodenii.
Mezul de nucă se macina marunt .Într-un vas de sticlă sau plastic se bat albuşurile spumă cu zahărul apoi se adaugă romul şi mizul de nucă si se amestecă bine.

Cum procedezi.
1.Se face mai întâi plămădeala cu drojdia, aprox.150ml lapte călduţ si 3linguri de făină .Se lasă la crescut.
2. Se separă ouălele.Albuşul se păstrează ptr.umplutută iar gălbenuşurile se freacă cu cele 2 linguriţe de sare{dacă nu aţi ştiut gălbenuşul frecat cu sare se închide la culoare}
3.Zahărul se topeşte în restul de lapte cald.
4.Când plămădeala a crescut se pune peste cele 2kg de făina{faci la mijloc un cuib},se adaugă gălbenuşul,laptele cu zahărul şi se frământă până se încorporează făina apoi se adaugă uleiul, untul şi se continuă frământatul timp de 15-20min.în funcţie de forţa pe care o ai{e bine să fie un bărbat}până aluatul se curaţă de pe mâini.{sau malaxor 10min.}
5.Se lasă aluatul la crescut 3-4 ore sau chiar mai mult la loc călduţ.
6.Când aluatul este gata treci la treabă.
7.Pregăteşti tăvile
Le ungi cu ulei sau pui hârtie
8.În funcţie de tăvi pregăteşti aluatul.
Pe o planşetă sau pe masa de lucru cântăreşti 800gr.- 1kg de aluat{sau la ochi dacă îl ai format} pe care îl împarţi în 2 sau 3 părţi egale.Întinzi fiecare bucată cât e lungimea tăvii la o grosime de1cm o ungi cu un strat de umplutură la aceaşi grosime{ pui şi rahat dacă doreşti sau pe bucata urmatoare} si o rulezi .Cele 3 sau 2 rulouri le împleteşti şi le aşezi în tavă.
Tăvile se lasă la crescut cam 1oră la loc călduţ.
Când cozonacul a crescut se unge cu ou si se presoară cu mac sau zahăr maşcat , se dă la cuptor în prealabil încalzit şi se coc circa45-50min.Temperatura cuptorului 180-200 grade.
Când se scoate se încearcă pentru siguranţă dacă este bine copt cu o scobitoare care se învârte uşor în cozonac şi când se scoate trebuie să fie curata. Să aveţi poftă că e tare bun.

Din cele 2kg de făina obţineţi 5-6 cozonaci în funcţie de mărimea tăvii.
Reţeta se poate face la jumătate.

Back To Top