Cozonac romanesc

Pt. 2 kg de făină:
8 – 10 ouă
½ kg zahăr
1 kg lapte
¼ ulei
100 gr unt sau margarină
2 linguriţe sare
drojdie, arome

Se face mai întâi plămădeala cu puţin lapte, făină şi drojdie.
Separat: Se separă ouăle. Albuşurile se păstrează pt umplutură iar gălbenuşurile se freacă cu sarea.
Zahărul se topeşte în laptele cald.
Când plămădeala a crescut se pune făina, apoi gălbenuşurile, care se amestecă cu laptele. Se pune mirodenie şi se frământă, se mai pune şi untul cu uleiul şi restul de lapte apoi se frământă ½ h. Se lasă la cald ca să crească 2 – 3 ore. Apoi se fac cozonacii şi se lasă în tăvi să crească 1 h, după care se dau la cuptor unşi pe deasupra cu ou. Se coc la foc potrivit aproximativ ¾ h.