Cresterea economica a Romaniei poate incepe de la oi

Creşterea economică a României nu e sustenabilă

Agenția de evaluare financiară Moody`s prognozează o creștere economică de 6,5% pentru România, în 2017 şi de 5% în 2018, avertizând că în ciuda premiselor pentru o creștere economică robustă, aceasta nu este sustenabilă, iar deficitul bugetar va depăși 3% din PIB, anul viitor.

„Politicile fiscale expansioniste recente au erodat procesul de consolidare care a urmat crizei financiare globale. În același timp, politicile macroeconomice au generat creșterea rapidă a salariilor, care reprezintă un risc pentru competitivitatea economică şi amplifică deficitul de cont curent”, susține Daniela Re Fraschini, analistă și autoare a raportului de țară realizat de Agenția de evaluare financiară Moody`s.

România a înregistrat progrese vizibile în privinţa corectării dezechilibrelor macroeconomice, creând premisele pentru o creştere economică robustă. Totuşi, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu, se arată în document.

Produsul Intern Brut (PIB) este așteptat să crească cu 6,5% în 2017 și să scadă la 5,0% în 2018. Moody`s anticipează că stimulii fiscali vor ajuta creșterea economică pe termen scurt, dar este puțin probabil ca aceasta să fie sustenabilă.

Factorii care generează creşterea economică, în frunte cu consumul privat, sunt aşteptaţi să rămână neschimbaţi, în contextul în care politicile fiscale expansioniste continuă în 2017-2018. Totuşi, consumul privat va scădea pe măsură ce efectul stimulilor fiscali se va atenua, se arată în raportul agenţiei.

Mai mult, reformele economice structurale limitate, persistenţa slăbiciunilor la nivelul cadrului instituţional şi al eficienţei instituţionale şi politicile economice care împiedică creşterea investiţiilor private continuă să afecteze negativ potenţialul economic de creştere pe termen lung al României, avertizează Moody`s .

Finanțele publice au continuat să se deterioreze în 2017, iar tendința se va menține și anul viitor, anticipează agenția, din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în 2015-2016, ca parte a noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea TVA la 19% de la 20%. Agenția estimează că deficitul bugetar va rămâne la 3% din PIB anul acesta, dar va depăși 3% din PIB în 2018.
Sursa: Mediafax