Cum poti mari capacitatea pulmonara, pentru o respiratie eficienta

Cum poti mari capacitatea pulmonara, pentru o respiratie eficienta

Autor: Dr. Oana Cuzino , Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Cum poti mari capacitatea pulmonara, pentru o respiratie eficienta
Cu cat capacitatea pulmonara este mai mare, cu atat mai bine oxigenat va fi organismul tau. Oxigenarea slaba poate duce la aparitia unor boli cardiovasculare, dar si respiratorii si favorizeaza starea de rau, in general.

Exista o serie de strategii care te ajuta sa iti maresti capacitatea pulmonara, incepand de la renuntarea la fumat si pana la practicarea sportului sau a unor exercitii de respiratie.

Iata cum poti mari capacitatea plamanilor tai:

Renunta la fumat – fumul de tigara produce daune permanente plamanilor tai, reducandu-le capacitatea, dar totodata favorizand si bolile respiratorii ori cancerul. Capacitatea pulmonara se imbunatateste cu cel putin 10% dupa 9 luni de la renuntarea la fumat, potrivit datelor obtinute de cercetatori.

Practica exercitii de respiratie – respiratia abdominala, cunoscuta si sub denumirea de respiratia yoghina, stimuleaza implicarea diafragmei in procesul de respiratie si mareste capacitatea pulmonara.

Pentru a respira abdominal, inspira treptat si directioneaza aerul catre abdomen (asta inseamna ca nu pieptul trebui sa se ridice in timp ce inspiri, ci abdomenul trebuie sa se umfle), apoi expira lin si fara sa te grabesti, astfel incat abdomenul sa se traga. Repeta aceasta operatiune de multe ori, astfel incat sa iti vina, la un moment dat, in mod natural sa respiri asa. Pe perioada acestei respiratii, gura se va tine inchisa – aerul este inspirat si expirat numai pe nas.

Corecteaza-ti postura corporala – postura adoptata si respiratia se influenteaza reciproc. Postura incorecta a coloanei vertebrale poate restrictiona respiratia, asa ca trebuie sa faci plamanilor loc mentinand spatele drept si pieptul in fata.

Propune-ti sa mentii o postura corecta si corecteaza-te de fiecare data cand te surprinzi stand cocosat sau altfel decat ar trebui. In acest fel, te vei obisnui sa tii coloana vertebrala intr-o postura corecta in cea mai mare parte a timpului.

Practica sport in mod regulat – facand sport, imbunatatesti capacitatea pulmonara, iar capacitatea pulmonara marita sporeste rezistenta si performantele la sport. Asadar, acestea merg mana in mana.

Fa-ti un obicei din a practica zilnic sport, mai ales daca ai probleme respiratorii. Nu trebuie sa te fortezi si sa alergi pana cand ti se taie respiratia, poti insa sa alegi activitati fizice de intensitate moderata, care sa iti permita sa intri in forma treptat.

Asigură-ti doza zilnica de vitamina D.

Canta – cantatul sporeste capacitatea pulmonara, asa ca daca iti place sa canti in dus, la volan sau atunci cand faci curatenie prin casa, esti norocos. In timp ce canti, iti controlezi fara sa iti dai seama respiratia, iar astfel maresti capacitatea plamanilor.

Asigura-te ca aerul din casa ta este unul cat mai pur – calitatea aerului pe care il respiri are, de asemenea, un impact major asupra capacitatii, dar si asupra sanatatii pulmonare. Renunta la odorizantele de camera, care contin o serie de substante chimice toxice, cu potential cancerigen, nu mai folosi produse de curatenie care contin amoniac sau alte substante toxice si fa tot posibilul sa aerisesti cat mai des incaperile, astfel incat toxinele sa fie eliminate.

Un aparat de purificare a aerului va indeparta alergenii si alte substante toxice din aer. Plantele de apartament maresc concentratia de oxigen din casa, asa ca nu ar fi rau sa achizitionezi asemenea plante pentru fiecare camera din casa.

Capcitatea pulmonara marita reduce riscul de afectiuni pulmonare, incepand de la cele minore si pana la cele severe, precum BPOC sau bronsita cronica.

Back To Top