De ce becurile economice impuse de UE sunt toxice?

De ce becurile economice impuse de UE sunt toxice?

Uniunea Europeana a interzis din 2010 vanzarea becurilor incandescente cu putere mai mare de 75 Watti, iar incepand cu anul 2013 a tuturor acestor tipuri de becuri, sub pretextul “reducerii emisiilor de carbon”.

In locul acestora sunt promovate becurile fluorescente compacte cunoscute sub mai multe denumiri: becuri CFL(Compact fluorescent lamp), becuri economice (datorita consumului de energie mai redus) si chiar becuri “ecologice”.

Dar oare aceste becuri sunt chiar “ecologice” sau este vorba doar de marketing? Se stie deja ca, daca un bec asa-zis “ecologic” este spart, imprastie cantitati periculoase de mercur, fluor si metale grele, care, odata ajunse in natura si in apa freatica, ne pot imbolnavi.

Specialistii spun ca aceste substante afecteaza grav sistemul renal si creierul. In cazul in care un bec economic se sparge, comisia franceza pentru protectia consumatorilor recomanda aerisirea indelungata a incaperii. De asemenea, se recomanda folosirea manusilor si a unei hartii absorbante. In niciun caz nu se va utiliza aspiratorul, pentru ca acesta imprastie particulele de mercur in toata incaperea.

In plus, cand aceste becuri functioneaza, emit si alte substante cancerigene.

De ce becurile “ecologice” pe care ni le impune UE cu forta sunt toxice, emana substante cancerigene, produc smog electric si provoaca migrene?

Becurile economice de tip CFL emana substante chimice care cauzeaza cancer, au anuntat oameni de stiinta germani, in contextul in care siguranta acestor becuri este pusa la indoiala. Cercetatorii au precizat ca aceste becuri nu trebuie lasate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate langa capul unei persoane, intrucat emana substante toxice.

Becurile economice nu trebuie folosite de adulti la citit sau tinute langa capul copiilor, mai spus expertii. Cercetarea germanilor arata ca substantele chimice sunt degajate sub forma de abur. Printre ele se numara fenolul, o otrava injectata de nazisti pentru a omori victimele din lagarele de concentrare, dar si naftalina si stiren. Testele arata ca materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare daunatoare.
“Un smog electric apare in jurul acestor becuri. De aceea, trebuie folosite cat mai putin posibil. Nu trebuie folosite in zone neaerisite si in niciun caz in apropierea capului”, spune Andreas Kirchner, de la Federatia Inginerilor Germani. In plus folosirea becurilor economice de tip CFL nu face decat sa creasca si mai mult riscul de cancer mamar, sustin oamenii de stiinta israelieni.
Explicatia este aceea ca noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (in comparatie cu cel “galbui” al becurilor clasice), ce pacaleste corpul uman, inhiband astfel productia nocturna a hormonului numit melatonina, relateaza The Telegraph. Melatonina ne protejeaza de cateva tipuri de cancer, printre care cel mamar si de prostata. Acest hormon este influentat decisiv de ceasul biologic.

Din aceste motive, pentru un consum optim de energie electrica, este recomandata varianta folosirii becurilor economice de tip LED.

Dezavantajele becurilor “ecologice” de tip CFL:
– sunt extrem de periculoase daca se sparg: contin aproximativ 4 mg de mercur care se pulverizeaza in ambianta, iar mercurul este un element cu puternice efecte asupra sistemului nervos, mai ales la copii si femeile gravide;
– dupa ce se defecteaza nu pot fi aruncate la gunoi, trebuie reciclate in containere separate;
– in unele cazuri apar eruptii pe piele din cauza anumitor lungimi de unda ale luminii degajate de becurile fluorescente, in plus grabesc aparitia cancerului de piele;
– trebuie sa se afle la cel putin 2 m distanta de cap, in acest caz neputand fi folosite la lampile de birou;
– emana substante chimice care cauzeaza cancer printre care se numara fenolul, o otrava injectata de nazisti pentru a omori victimele din lagarele de concentrare, dar si naftalina si stiren;
– polueaza cu emisii electromagentice periculoase spatiul ambiant (case si birouri) cauzand efecte devastatoare asupra sanatatii; provoaca migrene, neurologii constatand tot mai multe acuze de dureri de cap si migrene din partea persoanelor expuse la becurile fluorescente compacte;
– supun intreaga populatie la radiatii electromagnetice nenaturale ce pot produce boli organice, celulare, la nivelul organitelor celulare;
– unele becuri folosesc o tehnologie similara luminilor fluorescente, iar o parte dintre utilizatori s-au plans din cauza efectelor “de palpaire”;
– nu pot fi folosite cu intrerupatoare cu leduri sau cu variator, se pot arde foarte usor in acest mod si chiar pot provoca incendii.
Sursa Financiarul.ro

Solutia? Clic aici pentru o posibila alternativa viabila!

Back To Top