De ce casa din lemn si nu din caramida sau beton?

De ce casa din lemn si nu din caramida sau beton?

Casele eco eficiente energetic AustroCASA sunt realizate pe structura de rezistenta din lemn, termoizolate cu fibra de celulza, inchiderile exterioare din placi compozite si interioare din placi de gips – carton, finisaje moderne tip termo sistem din polistiren dens EPS, Neopor, Fibracell sau pluta, in functie de bugetul de care disspune beneficiarul proiectului de casa.

Folosirea lemnului in constructii a revenit in actualitate si in ROmania datorita calitatilor certe care il clasifica ca materialul ideal pentru realizarea unui microclimat sanatos in locuinte, foarte elastic si rezistent la cutremur, cu greutate redusa si usor de pus in opera.

De asemenaea, exista solutii eficiente pentru intarirea rezistentei la umiditate, mucegai, microorganisme si foc.

Casa din lemn ecologica

casadinlemn
Pentru cei care doresc solutii ecologice la construirea locuintei, trebuie sa le spun ca, dupa parerea mea, nu exista materiale mai ecologice decat cele doua, pe care le-a creat Dumnezeu, si care se regasesc (inca!) peste tot in lume: LEMNUL SI LUTUL (‘chirpic’ romanesc)!

Am construit case din lemn o vreme, le-am asamblat in Iasi, apoi le-am demontat, incarcat si transporat cu tirul in Italia unde au fost remontate la locul de destinatie.

De asemeni, avem un proiect social care se refera la case din lemn, care sunt mult mai ieftine decat casele din caramida sau beton, si mai sunt si ecologice.

Exista o majoritate care si-ar dori foarte mult o casa pe pamant, fie aceasta si din lemn, in locul insuportabilului de apartament de la bloc sau in locul a nimic, daca aspirantul la o casa pe pamant inca mai sta cu chirie sau este tanar si fara multi bani…

De fapt, un procent MARE din case in lume sunt construite din lemn si numai o mica parte din caramida sau beton.

In 1995 am construit, impreuna cu niste prieteni suedezi, Centrul de abilitare infantila Penilla din Iasi, iar aceasta constructie arata si astazi aproape ca noua, confortul atat vara cat si iarna fiind deosebit.

Mai stim ca aproape tot Maramuresul rural este construit din lemn; tot la fel o mare parte din Bucovina.

In America, am vazut cu totii la TV cum iau tornadele casele pe sus, pentru ca au o structura foarte usoara si sunt construite din lemn “two by four” (2×4′), ceea ce este intr-adevar cam putin pentru structurile de case de la noi, insa exista solutii care se pot aplica la noi pentru ca o casa din lemn sa reziste la tornade si la chiar la foc.

O problema la noi ar fi calitatea lemnului, noi nu avem pin ca suedezii si americanii, noi avem falnicul brad romanesc… si pe acesta il taiem dupa cum “ne taie capul” si nu atunci cand trebuie…

Mai e si faptul ca tehnologiile de prelucrare a lemnului, daca sunt performante, maresc pretul acestuia si de accea aceste tehnologii nu se prea aplica pe la noi.

Oricum maramuresenii si bucovinenii nu aveau tehnologii prea avansate acum 100-150 de ani cand au costruit, de exemplu, majoritatea caselor in Vicovul de Sus din Bucovina, sau in Remetea Chioarului din Maramures… Insa aveau respect fata de lemn, fata de natura si fata de Creator.

Pentru multi romani este vital faptul ca, in anul 2012, aceste case din lemn pot fi construite la jumatate de pret fata de cele din caramida sau beton.

Nu se stie ce ne aduce insa viitorul cu privire la pretul lemnului. Totusi, acum inca mai este o alternativa de construire ieftina, ecologica, calitativa si chiar una foarte moderna.

Detalii case lemn aici

Back To Top