De ce CASA PASIVA?

De ce CASA PASIVA?

Casa pasiva – Argument economic

La construirea casei pasive se pune in primul rand urmatoarea intrebarea daca aceasta casa este mai scumpa decat o casa clasica… Experienta germana si austriaca in domeniul constructiilor de case pasive ne arata ca diferenta este nesemnificativa.

Pe de o parte, exista niste costuri suplimentare (termoizolatie in plus, rame termoizolate speciale pentru ferestre, geam special, sistemul de ventilatie special si implementarea etansarii perfecte a anvelopei locuintei), care de fapt sunt compensate de economiile obtinute prin eliminarea sistemului de incalzire si a lucrarilor aferente acestuia. Pe de alta parte, costul facturii la energie va fi de pana la 10 (zece) ori mai redus decat la o casa conventionala construita la standardul actual inca in vigoare.

Germanii, austriecii, scandinavii si, de curand, majoritatea tarilor continentului european aplica deja cu succes acest nou standard si construiesc case pasive cu costuri de max.15% mai mari in comparatie cu o casa conventionala, in functie de complexitatea design-ului locuintei.

Comparand aceste date/costuri cu beneficiile ulterioare ale unui consum de energie foarte redus, avantajul este total in favoarea casei pasive. Un alt element important: timpul de constructie a casei este foarte redus, astfel incat investitia este amortizata mult mai repede decat la o constructie clasica, iar cantitatea de manopera se reduce semnificativ.

Conform multor studii europene, costul total al unei constructii pasive, capitalizata pe 30 ani de ex. (conceptie, constructie, echipamente, costuri de exploatare) este mult inferior costului unei constructii conventionale de acelasi tip.

Concluzia este ca in termeni de constructie si exploatare casa pasiva este extrem de rentabila.

Casa pasiva – Argument ecologic

Avantajele vitale sunt legate de sanatatea si confortul locuitorilor:

Reducerea substantiala a emisiilor de carbon, utilizarea de materiale ecologice, confortul exceptional dat de aerul permanent proaspat din casa, lipsa suprafetelor interioare reci iarna, lipsa excesului de caldura vara, lipsa prafului generator de alergii, iluminare naturala maxima, lipsa stresului de locuinta si echilibrul psihic indus de integrarea armonioasa in mediu, etc.

Calitatea materialelor ecologice, lipsa viciilor de constructie, lipsa umezelii sub forma condensului si igrasiei, sunt factori care prelungesc durata de viata a constructiei cu cateva zeci de ani comparativ cu o locuinta clasica.

Este dificil de cuantificat acesti factori, dar este evident ca au un impact major in viata celor ce aleg sa locuiasca intr-o casa pasiva.

Aceste informatii sunt copyright © Passivhaus Institut Darmstadt

Constructii case eco si constructii case pasive

Back To Top