De ce constructii case pasive in Romania?
O casa pasiva este o cladire in care este asigurat un climat interior confortabil pe timpul verii si al iernii, fara a se utiliza un sistem traditional de incalzire sau racire. O casa pasiva are un perete de 40-50 cm, din care un strat exterior de izolatie termica de 20-30 cm, deci o termoizolatie eficienta care elimina transferul de energie spre/dinspre mediul inconjurator.
Luarea deciziei de a construi case pasive poate fi una dintre cele mai bune luate de o persoana care isi doreste stabilitate, economisire si pret scazut la constructia si intretinerea ei.
In cazul unei case pasive sunt reduse la minimum pierderile de caldura ce se scurg catre exterior, iar in acelasi timp se utilizeaza la maximum energia solara absorbita. Cel mai important atu al caselor pasive este fara doar si poate necesarul specific de energie pentru incalzire care, conform sistemului de criterii al caselor pasive, nu poate sa depaseasca 15kWh/m2. Aceasta valoare trebuie dovedita in mod obligatoriu prin calcule de catre proiectant.
Conform standardelor romanesti actuale, aceasta valoare nu trebuie sa depaseasca 140 kWh/m2: casele pasive economisesc deci mai mult de 90% de energie pentru incalzire. Astfel ca factura anuala pe incalzirea cu gaz a unei case pasive cu suprafata de 150 m2 va fi de 340 lei, iar cea a unei case construite conform standardelor in vigoare, cu aceeasi suprafata, va fi de 3000 de lei.
Pe langa costurile de intretinere semnificativ reduse, gradul ridicat de confort este cealalta calitate atractiva a caselor pasive. Contrar celor vehiculate in legatura cu casele pasive, acestea au sistem de incalzire dar nu de tipul celor cu radiatoare amplasate sub ferestre. Exista doua motive: chiar si la temperaturi exterioare foarte scazute energia termica necesara pentru incalzire este atat de redusa incat poate fi introdusa cu ajutorul aerului care intra prin sistemul de ventilatie.
Costurile suplimentare implicate de constructia unei case pasive pot fi calculate usor. Costurile suplimentare sunt termoizolatiile mai groase, tamplariile speciale si sistemul de ventilare cu recuperare de caldura. Casa pasiva implica si costuri in ”minus”: Intr-o casa pasiva nu este necesar sa realizam o instalatie de incalzire cu radiatoare, nici cos de fum.