Despre Alexandrit

Despre Alexandrit

Originea cristalului Alexandrit:
Cristalul Alexandrit a fost descoperit în 1834 de către mineralogistul finlandez N. Nordenskiold, la aproximativ 100 km est de orașul Yekaterinburg (Rusia) și denumit în cinstea Țarului Rusiei Alexandru II, devenind astfel o piatră prețioasă deosebit de populară la curtea monarhilor ruși.

Descriere:
Alexandritul este una dintre cele mai rare pietre prețioase din lume, cea mai valoroasă varietate de Crisoberil care are drept particularitate modificarea culorii (pleocroism) în funcție de tipul sursei de lumină si anume: naturală (verde închis, verde-smarald) sau artificială (roșu zmeuriu). Există o varietate rară de Alexandrit, denumită Cymophan, care prezintă chatoianță puternică precum și efectul de „Ochi de Pisică”.

Compoziție chimică: Be Al2 (oxid de aluminat de Beriliu).
Duritate: 8,5 (din 10).
Luciu: vitros.
Sistem de cristal: ortorombic.
Culori: Verde, Roșu, Violet, Albastru, Galben, Roz.
Alte denumiri: Diafanit, Crisoberil de Ural.

Exploatări:
Multă vreme Alexandritul a fost considerat un mineral rusesc, în primele decenii ale secolului XX fiind extrase aproximativ 100 kg din această piatră prețioasă. Între timp au fost descoperite câmpuri de exploatare și în afara Rusiei, în clipa de față existând mine în Brazilia, Zambia, Zimbabwe, India, Madagascar, S.U.A., Tanzania, Sri Lanka.

Cel mai mare cristal de Alexandrit, cântărind aproximativ 5 kg și având dimensiunile aproximative de 25×15 cm, se află la Muzeul Mineralogic din Moscova (Rusia). Cel mai mare Alexandrit fațetat, avănd 66 carate, se află în S.U.A. la Muzeul Smithsonian din Washington (S.U.A.).

Legenda spune că la începutul secolului XX în Rusia au apărut o mulțime de bijuterii ieftine din Alexandrit sintetic. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, multe femei care purtau aceste cristale și-au pierdut soții. Astfel a luat naștere legenda care spune că Alexandritul este „Piatra Văduvelor”, iar ca această proprietate fatală să fie anulată piatra trebuie purtată numai în pereche cu alt tip de cristal.

Atenție: Alexandritul natural este considerat o piatră valoroasă fiind depășită numai de Diamant, Rubin, Smarald și Safir. Până și cele mai mici pandante cu pietre de Alexandrit natural pot valora mai multe sute de euro. Cu toate acestea, există și pietre din Corindon sintetic sau Spinel sintetic cu aceeași proprietate de a-și schimba culoarea dar cu un preț mult mai mic și fără proprietăți terapeutice sau mistice.

Alexandritul ar fi recomandat pentru:
Indicat pentru boli ale sistemului nervos. Stimulează regenerarea țesuturilor și amplifică puterea de auto-vindecare a organismului.
Crește încrederea de sine și consolidează capacitatea de a experimenta bucuria și frumusețea.
Consolidează sistemul circulator, purifică sângele și fortifică vasele sanguine. Se spune că datorită celor doua culori pe care le capătă cristalul, acesta rezonează atât cu sângele venos cât și cu cel arterial. Poate fi folosit cu succes în caz de leucemie.
Hindușii cred că această piatră protejează împotriva alcolismului, scabiei și chiar leprei.
Crește creativitatea și imaginația, este o sursă constantă de idei noi, gânduri și imagini, toate acestea făcând din această piatră una potrivită pentru artiști.
Acționează eficient împotriva infecțiilor rezistente, de orice tip, și promovează detoxifierea organismului.
Bun pentru meditație și concentrare.

Back To Top