Date tehnice privind realizarea unei case din lemn tip framing
Construirea unei case din lemn eco sau o casa pe structura clasica din caramida, sau una din materiale si structuri compozite, reprezinta un moment important din viata; in acest sens constructiile din lemn si cele compozite reprezinta o alternativa demna de luat in considerare atat din punct de vedere economic cat si al timpului de executie.
Casele din lemn sunt foarte rezistente la miscarile seismice (cutremure), sunt foarte bine izolate termic si fonic fiind captusite in interiorul peretilor cu fibra de celuloza. Aceste case din lemn eco mai au si un aspect estetic deosebit, atat interior cat si exterior, dupa gustul si placerea clientului. In plus casele pe structuri compozite mixte, tip au o durata de viata foarte lunga, rezistenta extrem de mare la cutremure si intemperii, fiind si interschimbabile si adaptabile in orice moment al existentei lor, iar designul interior poate fi schimbat usor ori de cate ori se doreste acest lucru.
In continuare va vom prezenta cateva detalii tehnice legate de constructii case din lemn eco.
Structura peretilor exteriori:
• placaj exterior, care poate fi:
– lambriu exterior orizontal (22 mm)
– sipci+plasa*+tencuiala* (50 mm)
– polistiren*+armare fibra sticla+tencuiala subtire* (100mm)
• structura de baza din lemn (145 mm)
sistem de stilpi si grinzi imbinate cu suruburi si cuie executate sub forma de panouri prefabricate
• fibra de celuloza (145mm, optional 200 mm)
• bariera de vapori (folie PE)
• placaj interior, care poate fi:
– lambriu interior vertical (22 mm)
– OSB+sipci+plasa*+tencuiala* (50 mm)
– OSB+sipci+gipscarton* (60 mm)
Case din lemn eco – Structura tip panouri (framing) si dubluT
Asa cum sugereaza si denumirea – este o structura multistrat in care diferitele elemente functionale sint bine definite si delimitate, astfel permitind o dimensionare individuala optimala pentru fiecare componenta in parte.
La orice constructie prima functie de baza este componenta de structura statica autoportanta care garanteaza durabilitatea in timp si siguranta in exploatare.
La structura de tip framing functia aceasta este asigurata orin panouri portante, iar la structura pe cadre din lemn dubluT aceasta functie este asigurata de structura din lemn masiv bazat pe sistem cu stilpi si traverse.
Case din lemn eco – Materiale ecologice
Lemnul ca material pentru constructii are citeva proprietati remarcabile: este elastica, are greutate specifica relativ mica (in jur de 500 kg/m3), este usor de croit si asamblat in diferite moduri.
Cealalta functie de baza a peretilor este izolarea termica si fonica. In cazul nostru acest lucru este asigurat de fibra de celuloza. Fibra de celuloza este un material de provenienta naturala (se face din bazalt), este un foarte bun izolator termic (0,033-0,035 W/mK) si fonic, are greutatea specifica foarte mica (30-100 kg/m3).
Pe partea dinspre interior al peretilor fibra de celuloza este acoperita cu un strat bariera de vapori pentru a opri patrunderea vaporilor formati pe suprafata de separatie dintre mediul cald si rece.
Ultima functie principala a peretilor este aspectul estetic. Prin diferite moduri de placare exterioara si interioara se pot obtine orice aspect dorit. Cele mai uzuale placari sint cele cu lambriu de lemn, tencuiala clasica sau tencuieli uscate.
In incaperile umede se pot aplica faianta si gresie. In cadrul unei constructii diferitele moduri de placare pot fii variate si combinate in orice fel pentru a obtine apect global rustic sau modern.
In concluzie putem afirma despre structura caselor din lemn ca aceasta indeplineste toate cerintele pentru realizarea unei locuinte sigure, comode si estetice la un pret foarte convenabil si intr-un timp record fata de solutiile traditionale.
Nu-i de mirare ca peste 90% din locuintele de pe continentul nord-american si scandinav sunt de acest tip… case din lemn!
Modele cubice de case din lemn eco precum si modele combinate, pe structura din lemn si metal, puteti gasi dand clic aici!