Este posibila constuirea casei in regie proprie extinsa?

Este posibila constuirea casei in regie proprie extinsa?

Construirea casei in Regie Proprie! Acest subiect a fost si este discutat mereu. Revin asupra subiectului spunandu-va ca inca mai este posibil să vă construiti aproape singur casa, adică in “regie proprie extinsă”, si să realizati o economie de 5000 – 15000 Euro la construirea casei si intre 50-75% economie la cheltuielile de incălzire iarna si răcire vara a locuintei dvs.

Cand spun “regie proprie” nu inteleg in nici un caz construirea alandala a casei si risipa de bani pe care o face, in general, romanul care isi construieste singur casa, de foarte multe ori, ‘dupa ureche’.
Din contra, prin “regie proprie” inteleg construirea casei dupa un proiect bine intocmit si sub supravegherea unei firme sau a unui specialist de incredere, care să-l ajute pe beneficiarul acelei constructii să pună in operă proiectul si să achizitioneze materialele de constructii la preturi cat mai rezonabile.

Pentru aceasta trebuie să respectati urmatorii pasi si să indepliniti urmatoarele conditii:

1. Aveti terenul, actul de proprietate, mostenire, schita cadastrala si celelalte acte ce tin de dovada proprietătii asupra terenului;

2. Depuneti cerere la primărie pentru certificatul de urbanism;

3. Obtineti concomitent studiul geotehnic de la un specialist sau de la primărie;

4. Mergeti la un arhitect sau proiectant cu certificatul de urbanism, studiul geo si schita cadastrală a terenului, pentru a vă realiza proiectul pentru autorizare (PAC), inclusiv proiectul de structură a casei;

5. După ce aveti autorizatia de constructie puteti incepe executia fundatiei, conform proiectului de structura realizat de proiectant. Fundatia o realizati cu un meserias experimentat si serios numit fierar-betonist sau o firmă de constructii. Turnati placa peste fundatie si realizati hidroizolatia tot cu meseriasul sau firma respectivă.
Nota importanta: Fundatia este structura, baza pe care este construita casa! Aceasta trebuie sa fie bine proiectată, robustă, hidroizolată si uscată. Nu este o idee prea bună sa economisiti bani in detrimentul calitătii fundatiei.

6. Următorul pas este realizarea si montarea stalpilor pentru structura de rezistenta (folosind otel OB si PC conform proiectului de structură), tot de către fierarul betonist care va ajutat la realizarea fundatiei casei.

7. Apoi venim noi – echipa firmei AustroCasa – cu cofrajele tip LEGO, pe care le puteti pune in operă dvs. impreună cu familia, dacă măcar unul dintre membrii familiei are putina indemanare tehnică sau/si putina experientă in constructii, in mecanica sau in orice domeniu tehnic. Cofrajele va costa acum (august 2010) doar 19 Euro/mp, plus TVA plus transport.

8. In cofrajele termoizolante tip Lego turnăm cheramzit sau beton celular usor (cheramzit) – iar intre stalpii realizati de către fierarul-betonist legam otel beton (OB) de 6 sau 8 mm, echivalent cu mustătile antiseismice pe care ar trebui să le vedem prinse in fiecare stalp al unei structuri de rezistentă. Avantajul legarii fiecarui stalp cu OB este marirea considerabila a rezistentei la cutremur a casei astfel construite, comparativ cu o clădire clasică pe cadre sau din cărămidă.

9. O mică problemă poate părea faptul ca nu aveti nici utilajul aferent si nici experienta turnării betonului sau cheramzitului… Nu va lăsăm cu casa neterminată, in nici un caz! Sunt mai multe posibilitati si variante in ce priveste umplerea cofrajelor termoizolante tip Lego, adică ridicarea peretilor casei dvs., pereti care vor iesi termoizolati din start.
a. – Timp de 5-7 zile una din echipele firmei noastre (formata din 2 meseriasi) vine si vă ajută la montarea peretilor si turnarea betonului. Manopera de montaj si turnare 100 euro/zi/meserias + diurnă).
b. – Comandati betonul la o firma de profil;
c. – Inchiriati de la noi utilajele pentru 50 Euro/zi + garantie 1500 Euro. In conditiile in care utilajele sunt in perfectă stare, garantia vi se restituie integral.

10. Căutati un dulgher pentru a cofra stalpii, centura si planseul ceramic, sau venim noi cu echipa noastră (un dulgher si un ucenic sau salahor). Concomitent, luati legatură cu acelasi fierar-betonist pe care l-ati avut la construirea fundatiei, ca să vă pregătească si monteze fierul beton pentru centura si planseul peste primul nivel. Vedeti dacă nu cumva dulgherul sau fierarul betonist stie sa le facă pe amandoua (fierul si lemnul) ca atunci ati rezolvat problema plăcii mult mai simplu.

11. Apoi chemati pe cei de la Holcim, Larfarge sau Carpat Beton sa va toarne betonul, sau il preparati cu betoniera si cu 2-4 muncitori, sub supravegherea obligatorie a unui specialist in constructii.

12. Există si varianta mai ieftină si mai usor de pus in opera pentru placa – realizarea tavanului primului nivel (deci si a pardoselii etajului) pe structura de lemn. Costurile placii se reduc cu peste 20%, aceasta este mai usoară si izolează mult mai bine termic si fonic cele două nivele. Cheramzitul consolidează foarte bine placa respectivă, asa ca nu veti avea cosmarurile care de obicei au loc la o casa construită din lemn romanesc, când scârtâie podeaua sub picioare!

13. Dulgherul si fierarul betonist vor ridica in continuare stalpii si vor cofra stalpii si centura de la etaj. Apoi revenim noi pentru a ridica peretii termoizolati la mansarda sau etaj, dacă locuinta dvs. a fost proiectata sa aiba două nivele.

14. Acelasi dulgher care v-a cofrat stalpii (sau echipa firmei noastre) va trebui sa va realizeze sarpanta si astereala, după care se poate monta tigla metalică sau alt sistem de acoperis. Recomandăm tigla metalica pentru care are o durata de viata extrem de lunga si este foarte usoară, dar sunt si alte solutii pentru acoperirea unei case.

15. Urmează acoperirea peretilor la exterior cu plasă din fibră de sticlă si o masă de spaclu (adeziv) pentru a nu lăsa polistirenul termoizolant să stea mai mult de 2 luni expus razelor solare.

16. Acum, puteti trece linistit la montarea usilor si ferestrelor, a instalatiilor (termică, electrică, sanitară) si la cele cateva operatii simple de finisaje care v-au mai rămas de facut: tencuirea cu plasă si adeziv sau lipirea / montarea gips cartonului, vopsitul cu var lavabil, gresia, faianta, parchetul laminat, corpuri aferenta băilor si bucătăriei.

Spuneam la inceput despre posibilitatea realizarii unei economii de 5000-15000 Euro prin construirea in “regie proprie extinsă” si despre ajutorul acordat beneficiarului casei pentru a găsi cele mai bune preturi de pe piata pentru materialele de constructii. Dacă incheiati un contract de consultanta cu firma noastra, vă putem ajuta sa luati la pret de furnizor si chiar la pret de producator, uneori fără să plătiti tva 24%, urmatoarele materiale de constructii:
Cofraje termoizolante Baucell sau Gest;
Tigla metalica belgiana Megaprofil (calitate garantata), cu doar 5 Eur/mp + TVA
– Reduceri de pană la 25% pentru usi si ferestre termopan, instalatii de inclăzire in pardoseala sau cu centrale termoelectrice (CTE) si instalatii electrice complete;
– Alte materiale de constructii la preturi de furnizor: gips carton, polistiren expandat dens, polistiren extrudat, termosistem, tencuiala decorativă, parchet laminat.

Trebuie să mai mentionăm că in prezent avem cel mai atractiv pret pentru cofrajele termoizolante!

Chiar daca platiti ceva mai mult la inceput pentru cofrajele termoizolante, folosind sistemul nostru economisiti destul de multi bani in prima faza a constructiei. De asemenea, economisiti pana la 30-40% din operatiile de finisare. Ganditi-vă doar la preturile enorme la care se realizează o termoizolatie exterioară a unei case neizolate sau la calitatea acestei izolatii, care este net inferioara calitătii termoizolatiei obtinute prin sistemul de constructii cu cofraje termoizolante incorporate in peretii casei.

Contactati-ne folosind formularul de comentarii de mai jos.

Back To Top