Este posibila constuirea casei in regie proprie?
Regie proprie
Despre construirea casei in regie proprie se discuta mereu. Revin asupra subiectului spunandu-va ca, in ciuda faptului ca am intrat in UE, inca mai este posibil sa-ti construiesti aproape singur casa, adica in regie proprie, si sa realizezi o economie de 5000 – 15000 Euro la construirea casei si intre 50-75% economii la cheltuielile de incalzire iarna si racire vara.
Descriere regie proprie
Cand spun regie proprie nu inteleg in nici un caz construirea alandala a casei si risipa de bani pe care o face, in general, romanul care isi construieste singur casa, de foarte multe ori, “dupa ureche”.
Din contra, prin regie proprie inteleg construirea casei dupa un proiect bine intocmit si sub supravegherea unei firme sau a unui specialist de incredere, care sa-l ajute pe beneficiarul acelei constructii sa puna in opera proiectul si sa achizitioneze materialele de constructii la preturi cat mai rezonabile.
Pasi de urmat, regie proprie
1. Ai terenul, actul de proprietate, mostenire, schita cadastrala si alte acte ce tin de dovada proprietatii asupra terenului;
2. Depui cerere la primarie pentru certificatul de urbanism;
3. Obtii concomitent studiul geotehnic de la un specialist sau de la primarie;
4. Mergi la un arhitect sau proiectant cu certificatul de urbanism, studiul geo si schita cadastrala (ridicarea topo) a terenului, pentru a va realiza proiectul de autorizare (PAC), inclusiv proiectul de structura a casei, care poate fi unul clasic pentru structura pe cadre (stalpi si grinzi) sau in sistem adica structura din beton pe tot peretele;
5. Dupa ce aveti autorizatia de constructie puteti incepe executia fundatiei, dupa proiectul de structura realizat de proiectant. Fundatia o realizati cu un meserias experimentat si serios numit fierar-betonist sau o firma de constructii. Turnati placa peste fundatie si realizati hidroizolatia tot cu meseriasul sau firma respectiva.
Nota importanta: Fundatia este structura pe care este construita casa! Aceasta trebuie sa fie bine proiectata, robusta, hidroizolata si uscata bine. Nu este o idee prea buna sa economisiti bani in detrimentul calitatii fundatiei.
6. Urmatorul pas pentru a construi o regie proprie este realizarea si montarea stalpilor pentru structura de rezistenta (folosind otel OB si PC conform proiectului de structura), tot de catre fierarul betonist care va ajutat la realizarea fundatiei casei.
Chiar daca platiti ceva mai mult la inceput pentru cofrajele termoizolante, folosind sistemul nostru de regie proprie economisiti destul de multi bani in prima faza a constructiei. De asemeni, economisiti pana la 30-40% din operatiile de finisare. Ganditi-va doar la preturile enorme la care se realizeaza o termoizolatie exterioara a unei case neizolate sau la calitatea acestei izolatii, care este net inferioara calitatii termoizolatiei obtinute prin sistemul de constructii cu cofraje termoizolante incorporate in peretii casei.
Detalii in legatura cu sistemul de regie proprie!