Etapele realizarii mansardei
Dacă vă gândiți să extindeți spațiul de locuit, cea mai bună și simplă variantă este extinderea pe verticală, mai exact, construirea unei mansarde.
Aceasta se poate realiza simplu dacă podul casei permite acest lucru, sau – mai costisitor – prin modificarea totală a acoperișului.
În acest articol vă vom explica, pas cu pas, ce trebuie să faceți pentru a vă asigura că mansarda dvs. este corect proiectată și construită.
Proiectarea mansardei
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să luați legătura cu un arhitect și un structurist care să vă facă un proiect al mansardei. Structuristul vă ajută să determinați dacă structura de rezistență a locuinței suportă greutatea unei noi construcții.
În cazul în care structura de rezistență este prea slabă, ea trebuie întărită cu grinzi și stâlpi de susținere. Tot arhitectul și structuristul îți vor spune care este materialul potrivit pentru construcția mansardei. În majoritatea cazurilor, mansardele sunt realizate din lemn.
Realizarea structurii mansardei
Construirea unei mansarde din lemn este un lucru destul de simplu pentru cei inițiați.
Dacă vi se pare complicat, căutați mai întâi un inginer structurist, apoi un meseriaș bun sau o firmă de construcții care vă opt ajuta. Structuristul stabilește unde vor fi amplasați stâlpii și grinzile de susținere.
După ce a fost realizată structura din lemn (autoclavizat, cel mai bine) urmează închiderea mansardei cu plăci de OSB.
Închiderea mansardei și izolarea
OSB-ul este un material format din fâșii lungi de furnir, aranjate în 3 straturi. Aceste plăci sunt ideale pentru construcția mansardelor, având o rezistență mare, o elasticitate bună și o durată lungă de viață. După ce a fost acoperită structura mansardei cu plăcile OSB, este necesară izolarea pereților la exterior cu Re-Therm sau fibra de lemn și la interior cu fibră de celuloză.
Desigur, pot fi folosite orice materiale izolatoare, în funcție de buget și preferințe, dar pentru eficiență maximă privind izolarea și pentru un raport preț/calitate foarte bun, recomandăm Re-therm, care înlocuiește complicatul și costisitorul termosistem și fibra de celuloză, care izolează mult mai bine structurile de lemn decât orice altceva există pe piața românească acum. Mai este și lâna care este foarte eficientă dar deocamdată se găsește mai greu sau e scumpă la noi.
Finisarea mansardei
Ultimul pas și cel mai relaxant pentru unii proprietari de casă este finisarea mansardei. Este important să vă gândiți de la început care va fi destinația mansardei. O veți folosi ca și dormitor, living sau ca un mini apartament? Trebuie să luați în considerare acest lucru atunci când veți începe lucrările de finisare.
Puteți folosi lambriuri, tapet sau vopsea pentru a da viață pereților. Faptul că mansarda a fost realizată din lemn vă va extinde posibilitățile de finisare și decorare a acesteia.
După ce mansarda a fost finisată, e timpul să îți pui în valoare creativitatea și să o decorezi cu cât mai multă personalitate. La final, vei obține o mansardă fermecătoare, mai ales că a fost gândită de tine de la prima grindă, până la ramele de fotografii agățate pe perete.