Ferestre inteligente, prevazute cu geam cu nanoparticule

Ferestre inteligente, prevazute cu geam cu nanoparticule

De ce ferestre inteligente? Tehnologia avanseaza intr-un ritm exponential. Cercetatorii si inventatorii lucreaza zi de zi pentru a descoperi si pentru a crea noi tehnologii, sisteme, aparate si masini care sa ne usureze viata.

Iar cum pretul energiei electrice si consumurile energetice sunt tot mai mari, reducerea acestor consumuri este unul dintre domeniile in care cercetatorii lucreaza intens.

Intr-un viitor care speram sa nu fie prea indepartat, ferestrele caselor noastre ar putea fi prevazute cu un nou tip de geam cu nanoparticule. Acest tip de geam are capacitatea de a controla cantitatea de lumina si de caldura care trece prin el, transformand practic ferestrele casei in ferestre inteligente.

Geamurile clasice nu pot disocia lumina si caldura, astfel incat atunci cand alegeti sa primiti mai putina caldura in casa, primiti automat si mai putina lumina.

In viitor, geamurile cu nanoparticule vor putea disocia lumina si caldura, astfel incat veti putea “comanda” geamului sa permita patrunderea luminii in casa, dar fara sa permita intrarea caldurii.

Astfel va veti putea bucura de lumina verii stand departe de caldura ei, aparatul de aerisire functionand si consumand mai putin.

Pentru aceste ferestre veti putea realiza setari predefinite in functie de anotimp sau de momentul zilei. De exemplu, le vei putea “cere” ca in miezul zilei sa permita trecerea unei cantitati mici de lumina si caldura, iar in timpul serii unei cantitati mai mari, etc.

In acest moment, tehnologia geamurilor cu nanoparticule este in faza experimentala, dar desigur ca va ajunge si in casele noastre intr-un viitor apropiat.
Sursa: Misiunea Casa

Back To Top