Fibra de celuloza
Ce este fibra de celuloza?
Fibra de celuloza este un material izolant eficient, 100% natural si reciclabil, fiind utilizat in SUA din anii 1928, cand a fost conceputa si prima masina de suflat fibra de celuloza. Materialul izolant produs din hartie se caracterizeaza prin faptul ca izoleaza perfect atat pe durata anotimpului cald cat si a anotimpului rece, reducand astfel considerabil costurile pentru incalzire iarna si pentru instalatia de climatizare vara: consum de energie cu 40% – 70% mai mic fata de o casa clasica.
Fibra de celuloza se obtine din celuloza (hartie sau ziare) printr-un procedeu modern de reciclare. Procedura este una pur mecanica, ziarele fiind tocate in mori electrice si aditivate cu solutii care confera fibrei de celuloza astfel obtinute proprietati de ignifugare si rezistenta la daunatori.
La producerea fibrei de celuloza se consuma doar 5% din cantitatea de energie folosita la producerea aceleeasi cantitati de material traditional de izolatie, unul din criteriile de importanta capitala in luarea unei decizii de utilizare, in cazul unui cumparator avizat de problemele reale de mediu pe care cu totii incercam sa le depasim.
Statistic, in primul an de folosinta a cladirii, se recupereaza complet diferenta de pret dintre izolatia traditionala si cea cu fibra de celuloza.
Materialul izolant din fibre de celuloza dispune de o multitudine de caracteristici esentiale care fac posibila o izolatie eficienta pentru reducerea costurilor de energie prin respectarea conditiilor ecologice. Aceasta face posibil ca proprietarii de case sa obtina un confort mai mare si facturi de energie cu valori mult reduse.
Avantajele izolatiei cu fibra de celuloza
Luand in considerare pricipalele beneficii pe care le vom explica mai jos, nu e de mirare ca izolatia cu celuloza si-a castigat-o reputatie atat de solida:
– Material complet ecologic;
– Coeficient de transfer termic/ fonic mai bun decat cel al lemnului, identic cu cel al vatei minerale;
– Poate fi instalata in densitati si adancimi diferite, in functie de specificatiile tehnice;
– Instalare mecanizata rapida si de precizie;
– Pentru constructori prezinta avantajele reducerii timpilor de executie, a costurilor cu manopera (reflectate atat in reducerea orelor de manopera platite, cat si in numarul redus de muncitorii – doar 2 persoane sunt necesare pentru manipularea utilajului), cresterea productivitatii (300 m2 izolati/zi) si calitatea superioara a lucrarilor de izolatie;
– Pentru arhitecti, pentru care este vital sa cunoasca cele mai bune materiale de constructie disponibile, utilizarea izolatiei celulozice le ofera o mai mare flexibilitate in proiectarea structurilor; rezistenta la foc a izolatiei permite proiectarea unor ziduri antifoc mai simple si mai putin costisitoare, prevederea unor spatii mai mici pentru instalatii, ceea ce creste nivelul estetic al proiectelor;
– Datorita instalarii sub presiune, peretii din materiale usoare (gips carton) se rigidizeaza;
– Nu este de neglijat nici faptul ca, in urma executarii unei izolari cu Fibra de celuloza, curatenia se reduce la o simpla aspirare a incaperilor asfel izolate;
– Durata de viata este de 50 de ani si are aprobarea tehnica europeana, eliberata de Institutul Austriac pentru Tehnica de Constructii.