Ghid privind Fondurile de Investitii si finantare
Fondurile venture investesc bani în firme mici si mijlocii. Una dintre caracteristicile lor principale este investitia pe termen scurt si mediu. Companiile venture, desi devin actionari, nu intentioneaza sa ramâna în afacerea respectiva, ci ies din investitie dupa un termen impus de restituire a creditului si a dobânzii.
In acest caz nu lipsa banilor creeaza problemele, ci sumele mari de creditare – între 500.000 si 10.000.000 USD – oferite de firmele de acest gen din România.
Ce înseamna finantare „private equity”?
Termenul ‘private equity’ este utilizat în general, cu referire atât la achizitiile de întreprinderi cat si la capitalul venture. Capitalul venture reprezinta o subcategorie, referinduse la intervalul din ciclul de viata al investitiei cuprins între faza de initiere si faza de expansiune. Private equity se refera la investitiile pe termen lung în firme necotate, care urmaresc sa sprijine cresterea firmelor, fara a se ocupa de managementul curent al firmelor respective.
Creditorii (bancile) au dreptul legal de a primi o dobanda pentru capitalul imprumutat si de a recupera capitalul imprumutat la scadenta, indiferent de rezultatele economice pozitive sau negative ale debitorului.
Proprietarii vor fi obligati sa vanda o parte din actiunile firmei (de regula, un pachet minoritar) investitorului private equity , care poate solicita un post în cadrul structurilor de conducere ne-executive ale firmei.
Investitorii private equity nu furnizeaza doar capital, ci si experienta, contacte si sfaturi atunci când sunt solicitati, ceea ce diferentiaza private equity de alte surse de procurare de capital pentru afaceri.
De unde provin fondurile?
Furnizorii de capital venture îsi procura fondurile pentru investitii, în principal, de la diverse institutii (fundatii, corporatii etc.) sau persoane fizice care îsi aloca o parte din portofoliul de investitii financiare catre aceasta categorie caracterizata de riscuri si profituri ridicate.
De regula, se achizitioneaza pachete de actiuni minoritare. Poate fi oferit capital suplimentar în masura în care investitia se devedeste a avea perspective de crestere. În mod obisnuit investitia este abandonata prin vânzare sau lichidare dupa 5-7 ani de la momentul investitiei initiale. Metoda preferata în aceste situatii este oferta publica de actiuni, alte metode fiind achizitiile de firme, fuziunile, schimburile de pachete de actiuni, lichidarile.