Fintech sau finanțarea digitală
Astăzi (25 noiembrie 2017), lumea trece printr-un moment turbulent. Noile politici ale administrației americane, potențialele războaie comerciale și ascensiunea Asiei vor avea împreună o influență fundamentală asupra dezvoltării lumii. Totuși ele sunt susținute de schimbări pe termen mai lung în dinamica economiei mondiale.
Poate cea mai presantă întrebare privind politicile globale este dacă scopul este să găsești soluții profitabile sau să te întorci la politicile nule, cu sumă zero (sum-zero game).
Dezvoltarea tehnologică și globalizarea sunt forțe pe care nici un lider politic nu le poate opri. Forțele globalizării și forțele anti-globalizare concurente, determină companiile să ia în considerare strategii internaționale de dezvoltare.
Astfel, în lume au început să apară tot mai multe companii care folosesc tehnologia pentru a reduce costurile și a măsura și diminua riscurile în moduri noi și inovatoare.
Aceste companii au creat o întreagă industrie nouă, denumită „fintech” („finanțe” și „tehnologie”), definită ca utilizarea tehnologiei și a modelelor de afaceri inovatoare în serviciile financiare.
Noile servicii financiare globale de tip fintech precum și a patra revoluție industrială sunt părți importante ale acestei dezvoltări.
În trecut, revoluțiile industriale au provocat destabilizare, noi mișcări politice și chiar războaie civile. Acum, mai mult ca oricând, e bine să fim atenți și deschiși la aceste schimbări.
Personal, consider că piețele deschise, serviciile financiare digitale și incluziunea financiară tehnologică, nu doar modifică întregul sector financiar mondial, dar contribuie, de asemenea, la construirea de societăți, companii și servicii financiare care să permită multor oameni să își administreze viața în mod decent.