Idei pentru „Iasi Smart City”

Idei pentru „Iasi Smart City”

Ce este un „Smart City”?

Soluțiile tehnologice dedicate rezolvării problemelor cu care se confruntă orașele contemporane (trafic, aglomerație, poluare, etc.), printre care și Iași, au fost incluse în conceptul de Smart City. Definiția Smart City cuprinde procese de schimbări complexe necesare pentru creșterea calității vieții prin eficientizarea consumului de resurse, incluzând metode de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora. Aceste schimbări complexe țin de infrastructură, instruire, mentalități, etc.

Termenul de Smart City este utilizat și pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate:
– îmbunătățirii serviciilor publice,
– creșterii nivelului de comfort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale,
– eficientizării consumurilor de resurse
– reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung.

Iasi Smart City

Iasi Smart City și inovațiile tehnologice

Inovațiile tehnologice și digitale centrate pe soluționarea eficientă a problemelor zonelor populate și deschiderea comunității spre implementarea acestora fac posibil ca în orașele noastre contemporane să se aplice în ordine progresivă soluțiile tip Smart City.

Soluțiile adoptate de către orașele inteligente de top (Londra, Barcelona, Viena, etc.) apelează la ultimele inovații apărute în domeniul tehnologic și digital – și nu numai – pentru a face față unor probleme cu care se confruntă aceste orașe metropole: aglomerarea, deșeurile, poluarea, siguranța locuitorilor, traficul anevoios, etc.

Natura metodelor aplicate în aceste orașele implică crearea unor echipe operaționale multidisciplinare a căror activitate generează rezultate pe termen mediu și lung. Soluțiile pe termen scurt care se dovedesc ineficiente într-o abordare de perspectivă.

Evoluția orașelor inteligente probează în fapt necesitatea colaborării între specialiștii din diferite domenii – urbaniști, arhitecți, constructori, ingineri, furnizori de servicii, responsabilii de elaborarea politicilor publice, oameni de afaceri și antreprenori, societatea civilă, mediul academic, și nu în ultimul rând, cetățenii.

Iasi Smart City – Parametri *SMART*

Asocierea tot mai frecventă care se face între Smart City și soluțiile tehnologice dedicate cu precădere doar uneia dintre problemele cu care se confruntă autoritățile locale a generat replica cercetătoarei olandeze Maarten Hajer privitoare la necesitatea unor abordări strategice.

După părerea cercetătoarei este imperativ necesar să se acorde mai multă atenție concretizări conceptului de SMART URBANISM prin prisma ideii macro – cea de urbanism inteligent. Experta recomandă ca intențiile de aplicare a conceptului Smart City să fie proiectate de către cei ce înțeleg cel mai bine care este „metabolismul unui oraș” și anume, specialiștii în urbanism și planificare urbană. Implementarea de soluții tehnice, în absența unei strategii inițiate și semnate de către specialiștii în urbanism, pe termen mediu și lung lasă loc de haos.

Smart City este un concept dinamic

Iasi Smart City este un concept foarte dinamic – un proces de transformare continua prin inovare tehnologică, urbanistică sau managerială. Mulți aleg să definească orașele inteligente prin semnalizarea principalelor arii de aplicare a schimbărilor ”tip Smart”, astfel încât Iasi Smart City poate fi descris ca un oras dotat cu următoarele:
– clădiri inteligente,
– mobilitate inteligentă,
– infrastructură inteligentă,
– tehnologie inteligentă,
– energie inteligentă,
– cetățeni înțelepți,
– educație inteligenta (open-minded people),
– conducere locală înțeleaptă.

Sursa: SmartCityPro.ro

Video inspirational pentru un IASI SMART CITY

Back To Top